Важливою складовою роботи кожного науковця є пошук інформації. З появою інтернету кількість доступних джерел інформації стала надзвичайно великою і, водночас, виникла проблема оцінки якості, надійності і авторитетності цих джерел.

Вирішити цю проблему і заощадити час на пошук потрібної інформації допомагають сучасні цифрові інструменти для пошуку освітніх та наукових джерел, а також наукові бази даних.

Працівники Науково-технічної бібліотеки КПІ ім. Ігоря Сікорського регулярно організовують тренінги, майстер-класи та семінари, на яких детально ознайомлюють викладачів, студентів та дослідників з сучасними методами та інструментами пошуку науково-технічної інформації.

27 лютого 2020 р. у Бібліотеці КПІ відбувся практичний семінар "Пошук інформації для навчання, викладання, досліджень та розвитку" для студентів, викладачів, науковців, який провела Олена Косьміна, головний бібліотекар Центру інформаційної підтримки освіти та досліджень. Вона запропонувала кілька можливих підходів до ефективної пошукової стратегії. Пошук краще розпочати з інституційного репозитарію КПІ ім. Ігоря Сікорського, який має власну повнотекстову колекцію освітніх та наукових матеріалів – ELAKPI (https://ela.kpi.ua). Безкоштовним ресурсом для пошуку джерел для навчання та досліджень є інформаційно-пошукова система GoogleScholar.

Третій рік поспіль наша бібліотека дає можливість використовувати для пошуку інформації міжнародні реферативні та наукометричні бази даних Scopus та Web of Science. Рекомендації для користувачів цих баз даних є у презентації "Scopus та Web of Sciencе на допомогу молодому досліднику", яку підготувала Олена Косьміна і яка розміщена в ELAKPI за посиланням https://ela.kpi.ua/handle/123456789/19694.

Цього року, крім того, студенти, викладачі та вчені нашого університету отримали можливість доступу до повнотекстового контенту провідних міжнародних видавництв Springer Nature та Wiley.

Springer Nature (https://link. springer.com/) – авторитетне міжнародне видавництво світового рівня, що публікує якісну наукову, освітню та професійну літературу різних галузей науки, техніки та медицини. Колекції наукових журналів видавництва Springer Nature мають високі показники авторитетності та впливовості, відповідають провідним напрямкам науково-дослідницької діяльності КПІ ім. Ігоря Сікорського. Журнали тематично охоплюють математичні науки, природничі науки (біологія, медицина, екологія, хімія, фізика, охорона здоров'я), технічні науки (інформатика, інженерія), соціальні науки (психологія, політологія, педагогіка), економічні науки (фінанси, бізнес та менеджмент), гуманітарні науки (історія, філософія, правознавство, літературознавство). Доступ надається до повнотекстових архівів понад 3,5 тис. академічних журналів 1997-2020 рр., близько 10 тис. електронних книг 2017 р., а також ресурсів відкритого доступу різних років.

Передплату до ресурсів видавництва Springer Nature 50 науковим установам та університетам України за кошти держбюджету забезпечило Міністерство освіти і науки за організаційної підтримки Державної науково-технічної бібліотеки України.

Доступ до повнотекстового контенту Springer Nature здійснюється в локальній мережі КПІ ім. Ігоря Сікорського в будь-який час, з будь-якого комп'ютера. Водночас зареєстровані користувачі мають можливість віддаленого доступу. Для цього необхідно створити обліковий запис Springer Link у локальній мережі університету за посиланням https://link.springer.com/signup-login, використовуючи корпоративну або особисту електронну адресу.

Унікальну можливість для ознайомлення зі світовою наукою є тестовий доступ до повнотекстового контенту журналів видавництва Wiley – 1500 назв сучасних журналів та архіви журналів з 1997 року до сьогодні.

"John Wiley & Sons, Inc.", або Wiley – провідне міжнародне видавництво академічної літератури. Електронна бібліотека Wiley пропонує доступ до кращих повнотекстових журналів, довідників, енциклопедій, книг та баз даних, що охоплюють усі предметні напрями сучасної науки. Електронна колекція Wiley містить журнали з інформатики та інформаційних технологій, хімії, економіки, медицини, права та кримінології, фізичних наук та інженерії, математики і статистики, гуманітарних наук тощо. Електронні журнали містять інформацію та рекомендації із забезпечення передових практик наукових досліджень, цифрової освіти, навчання, оцінювання та сертифікації, а також навчальні матеріали та ін. ресурси допомагають фахівцям бути в курсі наукових подій у світі, що стрімко змінюється.

Тестовий доступ триває з 1 лютого по 30 квітня 2020 р. і забезпечується через платформу Wiley Online Library https://www.onlinelibrary.wiley.com в локальній мережі КПІ ім. Ігоря Сікорського (з усіх комп'ютерів та Wі-Fі мереж КПІ ім. Ігоря Сікорського).

Індивідуальні консультації щодо пошуку надійної, якісної інформації для навчання та досліджень, з використанням сучасних цифрових інструментів, можна завжди отримати в Центрі інформаційної підтримки освіти та досліджень (Бібліотека КПІ, 4-й поверх, зала 4.4, тел. (044) 204-96-72).

На період карантинних заходів Центр інформаційної підтримки освіти та досліджень надає консультації дистанційно. Якщо ви бажаєте отримувати інформацію про пошук інформації, можливості віддаленого доступу до інформаційних ресурсів, про вебінари для дослідників, а також методичні видання, інструкції для самостійної роботи з цифровими інструментами, надсилайте листа на адресу sciencelibkpi@gmail.com, із зазначенням теми "Індивідуальне інформування".

Ірина Ігнатович, консультант Центру інформаційної підтримки освіти та досліджень