Держава через Національний фонд досліджень України виділяє кошти (понад 1 мільярд 373 мільйони гривень на 2020–2022 роки) на наукові дослідження. Цього року НФДУ провів два конкурси: «Наука для безпеки людини та суспільства» (Конкурс 1) й «Підтримка досліджень провідних та молодих вчених» (Конкурс 2). До оцінювання представлених на конкурси робіт залучили національних і міжнародних експертів. Така національна грантова система підтримки наукових досліджень усіх, хто займається науковою діяльністю, створена в Україні вперше.

У конкурсах брали участь заклади вищої освіти й академічні наукові установи. Їхні результати оприлюднено 22 вересня на сайті фонду.

Аналіз результатів показав, що ЗВО та академічні установи на рівних взяли участь у конкурсах НФДУ як за кількістю проєктів, що отримали підтримку, так і за обсягами фінансування.

КПІ ім. Ігоря Сікорського став третім у загальному рейтингу за загальним обсягом фінансування та другим серед ЗВО. Наш університет отримає 68,6 млн грн як головна організація і ще 2 млн грн як співвиконавець.

Загалом на конкурси НФДУ від КПІ ім. Ігоря Сікорського було подано 18 проєктів. Десять з них здобули гранти від НФДУ – по п’ять проєктів у кожному конкурсі. Протягом трьох років проєкти-переможці отримуватимуть кошти.

«Для КПІ це означає суттєве збільшення можливостей науковців у реалізації їхніх планів – вони будуть отримувати значну фінансову підтримку. В проєктах закладено гроші не тільки на зарплату, а й на обладнання. Як порівняти з конкурсом МОН, тут менше обмежень щодо оплати й можливості витрачання цих коштів», – коментує проректор з наукової роботи КПІ Віталій Пасічник.

Дата події