Засідання ректорату КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулося 16 березня 2020 р. Головував на засіданні ректор університету М. З. Згуровський.

На засіданні про роботу впродовж попереднього тижня прозвітували проректори за напрямами діяльності та керівники головних служб університету. За низкою напрямів були надано відповідні доручення.

Перший проректор Ю. І. Якименко доповів про таке.

1. Про організацію і підтримку дистанційного навчання в університеті шляхом підготовки і видання відповідних наказів, ознайомлення з ними студентів і співробітників за допомогою університетських інтернет-ресурсів, внесення змін до графіка навчального процесу тощо.

2. Про заходи щодо забезпечення санітарно-нормативного режиму експлуатації навчальних та виробничих приміщень.

3. Про контакти з директором міської студентської поліклініки щодо організації медичного огляду студентів КПІ як у цій медичній установі, так і в студентській поліклініці КПІ.

4. Про продовження проведення на факультетах конференцій трудових колективів щодо колективного договору та роботу над можливістю проведення Конференції трудового колективу КПІ в онлайн-режимі.

5. Про організацію режиму роботи співробітників університету на час дії запровадженого у державі карантину на термін до 3 квітня 2020 р.

6. Про концентрацію в системі «Електронний кампус» університету всієї інформації щодо дистанційного навчання, запровадженого на час дії карантину.

Коментар і доручення М. З. Згуровського: «„Електронний кампус“ – це лише платформа одного з ресурсів. Тут слід також розміщувати інформацію для викладачів і студентів щодо того, куди й до кого вони мають звертатися, що робити у термінових випадках тощо. Поки що у цьому питанні ми маємо вакуум. Тож систему та її можливості слід удосконалювати».

Проректор з навчальної роботи А. А. Мельниченко

1. Про заплановане на сьогодні проведення моніторингу проблем, з якими зіштовхуються студенти під час дистанційного навчання в онлайн-режимі.

Коментар і доручення М. З. Згуровського: «Потрібно активізувати понад тисячу дистанційних курсів, які були напрацьовані упродовж останніх 15 років в Інституті післядипломної освіти КПІ».

2. Про розпорядження стосовно проходження сесії та практики у студентів 4-го курсу. Було підготовлене проміжне розпорядження, оскільки карантин може не завершитися 3 квітня. У зв’язку з цим були рознесені між практикою залікова і екзаменаційна сесії.

3. Про проведені на минулому тижні дві наради з головами МНК і фахівцями, які займаються складанням навчальних планів, щодо узгодження фінансування обраних студентами дисциплін за вільним вибором.

4. Про завершення звітування аспірантів. Залишилось лише два факультети, на яких таке звітування не було проведено.

5. Про завершення роботи над оновленим Положенням про підготовку в аспірантурі.

Коментар і доручення М. З. Згуровського: «Слід провести ревізію тих дистанційних курсів, які напрацьовано в КПІ за останні 15 років і зосереджено в Інституті післядипломної освіти університету. Варто оформити локальну платформу в тому ж „Електронному кампусі“ з каталогом до нього і доступом. Станом на сьогодні інструменти доступу і сервіси недоопрацьовані. У нас діє (щоправда, більше на папері) й Центр дистанційної освіти МОН. На жаль, цю позицію ми послабили. Однак база напрацьованих курсів є. Проте відповідних сучасних сервісів не створено. Настав час повернутися до цього, провести ревізію і виправити ситуацію».

Проректор з навчально-виховної роботи Н. В. Семінська

1. Про першу атестацію, що мала розпочатись 16 березня, і про те, що прийнято рішення провести її в дистанційному режимі.

2. Про інформування студентського загалу щодо запобігання поширенню коронавірусу, а також про активне листування зі студентами КПІ, які перебувають на навчанні в європейських вишах. Таких – 72 особи. 17 з них уже повернулися, 30 – залишаються, з 25 поки що немає контакту.

3. Про те, що запланований на 11 квітня загальноуніверситетський День відкритих дверей і спілкування з факультетами, буде проведено в онлайн-режимі.

Заступник проректора з наукової роботи Ю. М. Сидоренко

1. Про те, що пропозиції КПІ ім. Ігоря Сікорського для внесення до загальнодержавної космічної програми підготовлено.

2. Про те, що підготовлено угоду щодо закупівлі сонячних елементів для наносупутника з Познанською політехнікою – польського технічного університету, спільно з яким цей космічний апарат створюється.

3. Про проведену на минулому тижні атестацію наукових працівників, які обіймають керівні посади.

4. Про продовження роботи щодо проведення аналізу наукових шкіл, які працюють в університеті.

5. Про підготовку уточненого графіка відпусток науковців університету.

Голова Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського М. Ю. Ільченко

1. Про отриманий висновок засідання комісії ВПК, на якому розглядалися пропозиції КПІ, та про те, що деякі з них прийнято.

2. Про роботу комісії для внесення пропозицій від КПІ щодо внесення до переліку видатних українців, відомих у світі, науковців і випускників університету.

Проректор з міжнародного співробітництва С. І. Сидоренко

1. Про перенесення в режим електронного листування роботи з усіма іноземними партнерами КПІ.

2. Про вручення копій вірчих грамот Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Казахстан в Україні Дархан Калетаєвим та Надзвичайним і Повноважним Послом Китайської Народної Республіки в Україні Фань Сяньжунем заступнику міністра закордонних справ України Є. В. Божку. На адресу новопризначених послів будуть надіслані листи з вітанням з нагоди призначення та запрошенням відвідати КПІ й виступити перед студентами.

3. Про аудит Рахунковою палатою Японії діяльності японських організацій з підтримки «Українсько-Японського центру КПІ» у межах проєкту технічного співробітництва у 2006–2011 рр. та в наступних.

4. Про робочу зустріч ректора КПІ з керівником ТОВ «Аеропракт» Олегом Володимировичем Литовченком та головним конструктором Юрієм Володимировичем Яковлевим. Під час зустрічі було укладено договір про співпрацю з підготовки фахівців авіаційного напряму та про науково-технічне співробітництво (зокрема, першим спільним проєктом стане створення студентського літака).

5. Про групу сприяння діяльності Центру ЮНІДО – за участі проректора А. А. Мельниченка і директора Центру ЮНІДО А. В. Ворфоломеєва, яка збиралася для підготовки свого плану дій, у тому числі й спільних дій з Центром ЮНІДО, для подальшого обговорення у ректора.

6. Про роботу групи із забезпечення позитивної динаміки показників КПІ у світових рейтингах університетів.

7. Про організацію 23 квітня 2020 р. – напередодні річниці Чорнобильської аварії – засідання круглого столу як міжнародного заходу «Атомна енергетика: минуле, сучасне, майбутнє» та урочистого відкриття пам’ятника Герою України, випускнику КПІ, ліквідатору аварії на ЧАЕС Олександру Григоровичу Лелеченку.

8. Про результати зустрічі ректора КПІ М. З. Згуровського з Надзвичайним і Повноважним Послом Турецької Республіки в Україні Ягмуром Ахметом Гюльдере та генеральним директором компанії «Байкар» Халюком Байрактаром.

9. Про звернення МЗС України щодо участі КПІ в налагодженні співпраці з Інститутом космічних технологій Пакистану. В режимі листування йде напрацювання можливих напрямів і тем співробітництва.

Коментар і доручення М. З. Згуровського: «В ситуації, що склалася, багато заходів слід переформатувати на дистанційне проведення. Розривати всі зв’язки тільки тому, що люди не можуть фізично приїхати до нас, неможливо. Потрібно проаналізувати всі заплановані заходи і разом з нашими іноземними партнерами прийняти рішення про те, як їх провести в дещо іншій формі».

Проректор з адміністративної роботи В. А. Кондратюк

1. Про роботу на виконання наказу щодо проведення двомісячника з благоустрою. Проректор особисто обійшов всі факультети і зустрівся із заступниками деканів з господарської роботи. Висновок: поки що всі вони розуміють свою роль і місце в системі господарювання.

2. Про початок монтажу теплових пунктів у навчальних корпусах №18 і №19. У зв’язку з карантином прийнято рішення тепло подавати в приміщення в мінімальному режимі.

3. Про наказ щодо озеленення скверу позаду відділу авіації та космонавтики Державного політехнічного музею КПІ.

4. Про проведення розширеної наради з організації на території університету та студмістечка сортування сміття. Для цього вже отримано баки для сортування. Розпочато облаштування під відсортоване сміття.

5. Про те, що проведено оброблення зелених насаджень проти шкідників по всій території університету.

6. Про припинення в зв’язку з оголошеним карантином роботи університетських буфетів та їдалень, окрім тієї, де харчуються курсанти ІСЗЗІ, та скасування всіх передбачених раніше заходів на університетських базах відпочинку.

7. Про виграний грант на суму 189 тис. грн на забезпечення соціальним харчуванням дітей малозабезпечених сімей, які працюють в КПІ.

8. Про розширене використання системи Vision на території університету.

Начальник департаменту економіки і фінансів університету, головний бухгалтер Л. Г. Субботіна

1. Про те, що фінансування із загального фонду отримано, та про те, що спецкошти надходять стабільно. Проведено виплати за першу половину місяця.

2. Про активну роботу в комісії з підготовки Колективного договору й врахування нею численних змін у чинному законодавстві.

3. Про хід підготовки Положення про Фонд розвитку університету.

4. Про заборону платити науковцям за стаж наукової роботи. МОН відповідь на запити КПІ з цього приводу поки що не надало. Утім такі надбавки за січень, лютий і березень нашим науковцям, як і завжди раніше, було виплачено. Тому, щоб нас не звинуватили в нецільовому використанні бюджетних коштів, ці надбавки з квітня буде замінено на надбавки за складність і напруженість у роботі та інше.

5. Про підготовку до засідання комісії з оздоровлення: проводиться попередній розрахунок кошторису баз відпочинку і, виходячи з цього, буде вираховуватися вартість путівок.

Коментар і доручення М. З. Згуровського: «Вам зараз слід пришвидшити роботу із запуску Фонду розвитку університету. Люди про ці рішення знають. Потрібно, щоб були сформовані правила, сформовано сам Фонд і ви розпочали з головою Фонду В. Й. Котовським працювати. Головне завдання Фонду – це розвиток університету, нова якість. Фонд має напрацювати свою систему критеріїв щодо появи в університеті чогось нового».

Директор студмістечка О. А. Іщенко

1. Про ситуацію в гуртожитках. У них залишилося 4 103 студенти. 46 іноземних студентів на час карантину поїхали додому (здебільшого, це студенти з Туреччини). Два студенти з Індії повернулися на навчання і перебувають нині під наглядом медиків та проживають в ізоляторі. Шість українських студентів хворі (ГРЗ, ангіна) і також перебувають під наглядом медиків.

2. Про роботу соціальних працівників – вихователів. Вони щодня обходять гуртожитки, де залишилися студенти і проводять просвітницьку роботу, як запобігти поширенню коронавірусу.

3. Про ремонтні роботи, які проводяться на 15 об’єктах студмістечка.

4. Про завезені в студмістечко баки для роздільного збору сміття. На жаль, вони не є вандалостійкими, тому нині їх доробляють. Лише після цього їх буде розміщено на території студмістечка.

Помічник ректора з історико-архітектурних питань, завідувач кафедри загальної фізики В. Й. Котовський

1. Про виготовлення барельєфа першого українського космонавта Л. К. Каденюка. Роботи будуть завершені вчасно і встановлення має відбутися до 12 квітня біля аудиторії, яка названа його іменем.

2. Про встановлення пам’ятника О. Г. Леличенку до 23 квітня 2020 р. Упродовж останніх двох місяців було відсутнє фінансування, що призвело до втрати часу на його виготовлення. Триває пошук інших можливостей фінансування.

Директор Науково-технічної бібліотеки КПІ О. М. Бруй

1. Про запровадження режиму дистанційної роботи бібліотеки. Читачам надається доступ до електронних ресурсів, електронного архіву, баз даних, можливість замовляти електронне доставлення документів.

2. Про виконання внутрішніх робіт в бібліотеці в ощадному режимі.

Директор департаменту управління справами М. О. Мазур.

1. Про виконання всіх розпоряджень, які були надані МОН України, й видання відповідних розпоряджень, наказів по університету.

2. Про питання пропуску сторонніх осіб у приміщення університету, який працює в режимі карантину. В корпусах №1 і №7, де встановлено турнікети, проблем немає. В інших корпусах поки що сторонні особи мають змогу вільно заходити в приміщення.

3. Про повільне просування проєкту «Електронний бюджет UA».

Головна об’єднаного профкому КПІ М. О. Безуглий

1. Про опрацювання документів, пов’язаних із проведенням запланованої на 9 квітня 2020 року Конференції трудового колективу. Станом на 16 березня питання, чи її проводити у звичному режимі, чи дистанційно (що є цілком можливим), залишається відкритим.

2. Про роботу над формування критеріїв оцінювання роботи працівників КПІ.

Керівник профкому студентів КПІ Ігор Степанюк.

1. Про підготовку і друк плакатів щодо запобігання поширенню коронавірусу.

2. Про участь у роботі над Колективним договором.

Пропозиції М.З. Згуровського: «У форматі обговорення хочу запитати, чи не могли б профспілки, звичайно, разом з університетом, закупити тести на виявлення коронавірусу та проводити таке тестування чи то у нас в профілакторії, чи то в студентській поліклініці? Можливо, слід було б зробити запас масок для потреб студентів. Подумайте. Треба щоб ми самостійно щось розпочали робити, а не займалися лише агітацією».

Голова Студентської ради КПІ ім. Ігоря Сікорського Данило Яремчук

1. Про напрацьовані й передані рекомендації щодо дистанційного навчання.

Секретар засідання, керівник секретаріату ректора Б.І. Дуда

Дата події