КПІ ім. Ігоря Сікорського та компанія «Прогрестех-Україна» стали першим в Україні тандемом технічного університету та високотехнологічної інжинірингової компанії, що отримав сертифікат про європейську акредитацію своєї магістерської програми дуальної освіти «Динаміка та міцність машин»!

Цей документ засвідчує, що ця навчально-наукова магістерська програма повністю відповідає вимогам європейського рамкового стандарту EUR-ACE® Європейської мережі акредитації інженерної освіти ENAEE.

За словами директора ММІ члена-кореспондента НАН України Миколи Бобиря, документи для акредитації готувалися півроку. Утім насправді для того, щоб її отримати, інститут мав багато років працювати, щоб сформувати висококваліфікований кадровий та науковий потенціал, створити відповідну матеріально-технічну базу, забезпечити належну якість освіти, налагодити ефективну співпрацю зі стратегічними партнерами – роботодавцями.

«Якість освіти попередньо оцінювалася в рамках співпраці з Познанською політехнікою. Наш інститут працює з цим польським технічним університетом за програмою подвійного диплому, – розповідає Микола Бобир. – На магістерську підготовку до Польщі поїхали п’ятеро наших студентів, які згодом при захисті магістерських проєктів отримали найвищі оцінки. За якість підготовки студентів ми одержали подяку ректора Познанської політехніки професора Томаша Лодиговського».

На запитання щодо того, хто і як перевіряв ММІ на відповідність навчальним критеріям європейського рамкового стандарту, Микола Бобир відповів: «В інституті протягом двох днів працювала спеціальна комісія, до складу якої входили три професори з різних університетів Польщі, а також професор з Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», студент-магістрант з Одеського національного технічного університету, який навчається за такою ж освітньою програмою. Окремо слід згадати ще одного члена комісії, який представляв нашого стратегічного партнера-роботодавця, – компанію «Прогрестех-Україна», яка дуже багато зробила для того, щоб ця акредитація стала можливою. Комісія перевіряла все – від робочого навчального плану і змісту програм фахових дисциплін, методичного забезпечення, лабораторного забезпечення і аж до якості дипломних проектів (було перевірено десять проєктів, які обрали самі члени комісії). Крім того, перевірялася наукова діяльність кафедри та, звісно, співпраця з роботодавцями. Окремо було проведено співбесіди з викладачами (без участі адміністрації) та студентами (без участі адміністрації та викладачів). Комісія також відвідала Інститут проблем міцності імені Георгія Степановича Писаренка НАН України, де впродовж багатьох років працює філія нашої кафедри динаміки і міцності машин та опору матеріалів. А ще – дві компанії, які є стратегічними партнерами нашого інституту, – «Боїнг-Україна» та «Прогрестех-Україна».

Отож вітаємо ММІ КПІ ім. Ігоря Сікорського з визнанням європейського рівня якості підготовки в ньому фахівців!

Дата події