Завершив роботу перший в Україні конкурс інноваційних проектів у сфері оборонних технологій, який проходив у КПІ ім. Ігоря Сікорського 14-15 травня.

З авторами 32 проектів з 43, які вийшли до його фіналу, укладено протоколи про наміри щодо реалізації. Серед проектів, які плануються до впровадження, – «Створення вітчизняного cупутникового угрупування дистанційного зондування Землі» (розробка фахівців КПІ ім. Ігоря Сікорського), «Безпілотний авіаційний комплекс квадрокоптерного типу для спеціального застосування» (КПІ ім. Ігоря Сікорського), «Універсальне базове шасі мобільного робота високої прохідності та маневреності» (КПІ ім. Ігоря Сікорського), «Полімерна кулеметна стрічка» (ТОВ «Харківський завод засобів індивідуального захисту»), «Мобільний додаток розвідника» (Національний університет «Львівська політехніка»), «Фарби і екрани для захисту від електромагнітного випромінювання» (Київський національний університет технологій та дизайну), «Програмний комплекс захищених мобільних переговорів «SecurePhone» (ТОВ «ДОЛЯ І КО. ЛТД»), «Скануючий лазерно-телескопічний силовий модуль для оптичних локаційних систем виявлення та протидії БПЛА» (Інститут фізики НАН України), «Лазерні апарати тактичної медицини» (КПІ ім. Ігоря Сікорського), «Захищена радіосистема комунікації і координації дій особового складу» (INWIS CORP.) та інші.

За словами ініціатора проведення конкурсу ректора КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайла Згуровського, є сподівання, що щонайменше половину з них буде впроваджено у життя. Більшість проектів підтримуватиме ДП «Укроборонпром», решту – Міністерство оборони України та окремі державні й приватні підприємства. Учасником кожної з угод є й КПІ ім. Ігоря Сікорського як середовище, в якому розробники, науковці, інвестори та виробничники зможуть ефективно співпрацювати.

Проекти, подані на перший конкурс, стосувалися дуже широкого кола питань – від удосконалення озброєнь і розробки нових засобів тактичної медицини, до спеціальних інформаційних технологій та технологій отримання надміцних матеріалів з новими властивостями. Тож надалі, як зауважив Михайло Згуровський, організатори конкурсу планують проводити його за окремими напрямами.

На фото: біля стенду, на якому представлено проект «Безпілотний авіаційний комплекс квадрокоптерного типу для спеціального застосування»

Дата події