Проект "Структуроскоп EG", представлений науковцями кафедри приладів і систем неруйнівного контролю (ПСНК), став переможцем конкурсу стартап-проектів "Sikorsky Challenge – 2018". Фундаментальні знання членів наукової команди щодо фізичних та хімічних процесів у металевих сплавах, а також принципів обробки електричних сигналів дали змогу реалізувати задумане у вигляді макету.

Діючий макет структуроскопа дозволяє проводити аналіз кристалічної гратки різноманітних матеріалів. Результати контролю можуть бути представлені у вигляді так званого "паспорта електронної структури матеріалу об'єкта контролю". Запропонована технологія визначення структури матеріалу та її реалізація захищені патентами України на винаходи. Автори винаходу також подали заявки на отримання патентів у країнах ЄС.

Ідея проекту належить творчому колективу кафедри. До пори вона чекала своїх виконавців, але навесні 2018 року зібрався колектив науковців, викладачів, аспірантів та студентів, які в лабораторіях кафедри ПСНК втілили задумане. До команди розробників, зокрема, увійшли: с.н.с. О.Г.Калениченко, ст. викладач, к.т.н. Ю.Ю.Лисенко, аспірант Ю.О.Калениченко, магістранти О.Е.Левченко, С.С.Рацебарський, О.А.Повшенко та ін. Очолив команду один з провідних учених КПІ ім. Ігоря Сікорського, доцент кафедри ПСНК Віктор Григорович Баженов.

В.Г.Баженов веде наукову та викладацьку діяльність на кафедрі приладів і систем неруйнівного контролю з 1982 року. Він має більше ста публікацій, серед яких монографія і близько 50 винаходів та патентів. В останні роки під керівництвом В.Г.Баженова були виконані розробки інноваційних технологій неруйнівного контролю та технічної діагностики в галузях геофізики, залізничного транспорту та ін. на замовлення провідних вітчизняних та західноєвропейських підприємств.

Успішними виявилися і студентські наукові роботи, виконані на кафедрі протягом 2009–2013 років, науковим керівником яких був  В.Г.Баженов.  Результати досліджень регулярно представлялися на конкурсах Міжнародного салону винаходів і нових технологій "Новий час" (м. Севастополь) і принесли команді В.Г.Баженова дві золоті, одну срібну та дві бронзові медалі.

У 2012 році проект, виконаний  колективом науковців під керівництвом В.Г.Баженова, став лауреатом Фестивалю інноваційних проектів "Sikorsky Challenge". Наступного року В.Г.Баженов переміг в університетському конкурсі "Викладач-дослідник – 2013".

 От і цієї осені колектив кафедри ПСНК досяг чергового успіху. За результатами конкурсу "Sikorsky Challenge – 2018" команда стартап-проекту "Структуроскоп  EG" була відзначена Міжнародним експертним журі відповідним дипломом, а сам проект отримав підтримку від Фонду науково-технічного розвитку України ім. академіка В.С.Михалевича. Нині тривають переговори щодо розвитку та впровадження проекту у виробництво. Тож бажаємо колективу кафедри ПСНК подальших творчих успіхів, нових ідей та їх реалізації.

О.В. Лашко, асистент каф. ПСНК