15 вересня 2018 року в Міжнародному центрі науково-дослідницьких проектів відповідно до проекту "Наука і освіта on-line" відбулось підбиття підсумків ІІІ Міжнародного професійного конкурсу викладачів вищих навчальних закладів "Формування компетенцій в професійній освіті". У міжнародному конкурсі взяли участь представники професорсько-викладацького складу 217 провідних закладів вищої освіти з країн Європи (включаючи ЄС) і Азії. Кількість учасників зросла майже в 1,5 разу порівняно з попереднім ІІ Міжнародним професійним конкурсом викладачів вищих навчальних закладів 2017 року. Конкурсні роботи розглядались за традиційними 18 напрямами, які містили питання технічних і фізико-математичних наук, педагогіки і психології вищої освіти та ін. Учасниками були провідні професори (Professor – 21,5% від складу учасників), доценти (Associate Professor – 60,4%) та викладачі (Assistant – 18,1%). Структура конкурсу за номінаціями відповідала професійно спеціалізованим компетенціям – 24,1% від кількості робіт, професійним компетенціям – 41,9%, загально-професійним – 21,8% і загальнокультурним компетенціям – 12,3%.

На конкурс були представлені підручники, монографії, навчальні посібники, збірники задач, практикуми, Web-сайти, електронні засоби навчання та ін.

Приємно повідомити, що в номінації "Технічні науки. Професійні компетенції" цього престижного міжнародного конкурсу другий рік поспіль переможцями стали викладачі КПІ ім. Ігоря Сікорського. Підручник "Охорона праці в галузі телекомунікацій", який має гриф Міністерства освіти і науки України, лист № 1/11-8977 від 27.09.2010 р., був відзначений дипломом за І місце. Авторами підручника є доцент кафедри охорони праці, промислової і цивільної безпеки, к.т.н. Сергій Андрійович Гавриш і доцент кафедри теоретичної і промислової теплотехніки к.т.н. Андрій Сергійович Гавриш. Минулого року переможцем у такій самій номінації ІІ Міжнародного професійного конкурсу викладачів вищих навчальних закладів "Формування компетенцій в професійній освіті" було визнано інший підручник цих авторів – "Охорона праці в теплоенергетиці", який має гриф Вченої ради НТУУ "КПІ", протокол №5 від 8 червня 2015 року (див. "КП" №8 від 15 березня 2018 р.). Також приємно відзначити, що саме україномовні підручники завойовують відзнаки на міжнародному рівні. Творчі досягнення Сергія Андрійовича Гавриша, який не дожив до світлої миті подвійного міжнародного успіху (див. "КП" №16 від 12 травня 2016 р.), продовжують приносити користь студентам, викладачам, науковцям, фахівцям і просто людям не тільки в Україні, а й далеко за її межами.

Інф. ТЕФ

Дата події