25 квітня в Науково-технічній бібліотеці ім. Г.І.Денисенка відбулася вже третя зустріч у рамках циклу історичних студій "Think about it", які присвячені 120-річчю нашого університету. Цього разу мова йшла про громадський транспорт Києва ХІХ – початку ХХ ст. Запрошеним лектором став відомий у Києві краєзнавець, письменник, автор численних історичних робіт, доктор фізико-математичних наук Стефан Машкевич.

У залі рідкісних і цінних документів бібліотеки зібралося понад 60 гостей. Всі уважно слухали захоплюючу розповідь, після якої ще довго лектор відповідав на запитання. 

Більшу частину часу було відведено історії київського трамваю. Добре відомо, що перший в Російській імперії електричний трамвай з'явився саме в нашому місті. Проект міської залізниці реалізував інженер Аманд Струве 1891 р. З того часу містом курсувало декілька трамвайних маршрутів, що з'єднали між собою віддалені райони міста. Вздовж нинішнього проспекту Перемоги курсував один з таких маршрутів, яким викладачі та студенти діставалися до Політехнічного інституту.

В історії київського трамваю існує безліч цікавих епізодів, і про деякі з них дізналися слухачі. Тема виявилася майже невичерпною. До неї додалася ще одна: трамвайних квитків. На "транспортну" зустріч прийшло декілька київських колекціонерів квитків;  вони із задоволенням показали свої скарби і відповіли на запитання гостей. У бібліотеці також уже склалася невеличка колекція з трамвайних талонів, знайдених серед книжкових сторінок.

Наступна зустріч відбудеться наприкінці травня. Ми плануємо поговорити про київських архітекторів – викладачів Київської політехніки початку ХХ ст. Розповісти про них погодився вже відомий нам Михайло Кальницький – києвознавець і письменник.

Запрошуємо до Науково-технічної бібліотеки ім. Г. І. Денисенка. Слідкуйте за рекламою в соціальних мережах.

М.О. Мірошниченко, зав. відділу рідкісних і цінних документів НТБ

Дата події