У семінарі з обговорення питань долучення студентів і молодих учених КПІ ім.Ігоря Сікорського до щорічної програми інноваційних досліджень всесвітньо відомої компанії Huawei (КНР), що відбувся 23 листопада, взяли участь представники п'яти інститутів і факультетів університету, напрями підготовки фахівців у яких, а також тематика наукових досліджень стосуються інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ).

Семінар розпочався з презентації компанії. Її зробив керівник Київського дослідницького центру Huawei Сяоху Лю. Він нагадав, що компанія займає лідерські позиції серед компаній світу, які працюють у сфері інформаційно-комунікаційних технологій, і розповів, що нині її продукція реалізується в більш як 170 країнах, що Huawei посідає 72 сходинку в рейтингу 100 кращих брендів світу, що впродовж багатьох років вона демонструє стале зростання економічних показників (якщо, скажімо, у 2012 році виручка від продажів її виробів становила 35,4 млрд доларів США, то в 2017 – 75,1 млрд доларів США!) тощо. Успіхи ці забезпечує справжня армія співробітників, загальне число яких сягнуло 180 тисяч людей. Серед них 80 тисяч – це працівники сектору R&D (Research & Development), тобто фахівці, які займаються науково-дослідними і конструкторськими роботами. R&D-центри компанії працюють у багатьох країнах Заходу і Сходу. А у свої  наукові дослідження та дослідно-конструкторські розробки компанія щорічно вкладає приблизно 10% свого доходу. Нині фахівці компанії активно працюють над дослідженнями і розробкою 5G-технологій, розробкою і вдосконаленням найсучасніших гаджетів та іншими кінцевими рішеннями в галузі інформаційних комунікацій для операторів зв'язку, споживачів та підприємств.

Сяоху Лю розповів також про бачення і прогнози розвитку світового ринку ІКТ від компанії та про її бізнес-стратегію. Ця стратегія передбачає послідовне впровадження у виробництво і виведення на світові ринки найсучасніших інженерних рішень від власних дослідників компанії, а також   постійне оновлення  її продукції.

Другою презентацією від керівника Київського дослідницького центру Huawei стала презентація програми інноваційних досліджень компанії HIRP (Huawei Innovation Research Program), яка реалізується під гаслом "Openness. Collaboration. Innovation (Відкритість. Співпраця. Інновації)".  Це програма, участь у якій можуть брати фахівці, що працюють у царині ІКТ,  інформатики, інженерії та суміжних галузях. Головною її метою є пошук інноваційних рішень у галузі ІКТ і взаємовигідне співробітництво з дослідницькими організаціями. До її проектів нині залучені співробітники дослідницьких структур приблизно 30 країн. Тож участь у цій програмі може стати дуже цікавою для відповідних підрозділів КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Інформацію про співпрацю університету з компанією доповнив заступник директора зі зв'язків з громадськістю  Huawei Ukraine Віталій Матарикін. Він розповів про напрями такої співпраці і нагадав, що у вересні 2016 року КПІ ім. Ігоря Сікорського та компанія Huawei Ukraine уклали договір про партнерство. Згідно з одним із його пунктів у 2017 році компанія виділила 130 тисяч гривень на стипендії кращим студентам відповідних спеціальностей. Їх отримують 24 київських політехніка, яких визначила спеціальна комісія. Ще одним напрямом співпраці є залучення студентів до участі в програмі-конкурсі компанії під назвою "Насіння майбутнього". Цього року серед 10 її переможців з різних університетів України було і двоє представників КПІ ім. Ігоря Сікорського. Надзвичайно перспективною для київських політехніків може бути участь й у навчальних програмах Академії мережевих та інформаційних технологій Huawei, які спрямовано на наближення освіти до практики. Академія вже працює в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, а нині, за його словами, компанія розглядає можливість відкрити таку ж у КПІ.  

"Ми щиро вдячні компанії Huawei за ту роботу, яку вона вже проводить у рамках нашої співпраці, – сказав, підводячи підсумки презентацій, перший проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Юрій Якименко, – і сподіваємося на те, що після цієї зустрічі наші стосунки отримають новий імпульс для їх подальшого розвитку". Він також окреслив й інші можливості для співпраці, зокрема в рамках програми "Горизонт 2020", впровадження нових курсів з певних аспектів розвитку ІКТ у навчальний процес, залучення фахівців компанії до проведення спільних наукових досліджень і представлення їх результатів у відповідних наукових виданнях тощо.

Насамкінець представники компанії відповіли на низку запитань студентів і молодих науковців.   

Дата події