12 жовтня 2017 року в Києві було урочисто відкрито меморіальну дошку видатному вченому, академіку НАН України, професору Івану Мироновичу Чиженку, який майже 40 років очолював кафедру теоретичних основ електротехніки (ТОЕ) Київського політехнічного інституту. Цей пам'ятний знак розміщено на будинку по вулиці Микільсько-Ботанічній, 14, де з 1955 року майже 50 років проживала ця визначна людина.

Завдяки вагомим науковим працям і численним підручникам ім'я академіка Івана Чиженка добре відоме не лише в нашій країні, але й за її межами. Він створив власну наукову школу. Її характерною рисою є органічний зв'язок теоретичних досліджень з вирішенням важливих для народного господарства прикладних проблем. Ученим запропоновано та реалізовано новий клас вентильних перетворювачів – комплексні перетворювачі, які здатні працювати з високим коефіцієнтом потужності, генерувати реактивну потужність до мережі змінного струму. Під науковим керівництвом Івана Мироновича Чиженка захищено 50 кандидатських та докторських дисертацій.

Напружену науково-педагогічну роботу видатний вчений поєднував з активною науково-організаційною та суспільною діяльністю. Протягом 10 років – з 1959 по 1969 – він був проректором КПІ з наукової роботи, усі свої здібності спрямував на підготовку наукових кадрів, розвиток наукових досліджень, зміцнення матеріальної бази інституту.

Варто зауважити, що Іван Миронович був людиною з природним почуттям такту і вмінням спілкуватися з людьми, керувати колективом без будь-якого тиску та дуже ефективно. Кожне його слово мало вагу, він не дозволяв собі говорити щось зайве, його слово було точним і влучним.

Видатний вчений і педагог, Іван Миронович Чиженко завжди створював навколо себе атмосферу, сповнену доброзичливості та поваги до людей. Його життя надихає нас на благородну працю на благо рідної України.

У відкритті меморіальної дошки взяли участь перший проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Ю.І. Якименко, декан ФЕА професор О.С.Яндульський, член-кореспондент НАН України А.А.Щерба, завідувач кафедри теоретичної електротехніки професор М.Я. Островерхов; учні Івана Мироновича – професори В.С. Бойко, І.А. Курило, доценти В.І.Чибеліс, В.П. Грудська, Є.А.Кудря, старший викладач А.А.Шуляк, а також члени родини (на фото).

Валерій Чибеліс, доцент кафедри теоретичної електротехніки

Дата події