4 вересня в Залі засідань Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулася урочиста церемонія вручення диплому «Почесний доктор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», мантії та пам’ятного знаку відомому польському науковцеві, ректору Варшавської політехніки Яну Шмідту.

На урочистому засіданні Вченої ради університету були присутні не лише її члени, але й дослідники, які беруть участь у спільних з польськими вишами проектах. Щороку таких проектів більшає. Ректор Варшавської політехніки Ян Шмідт постійно сприяє цьому. Зважаючи на те, що Ян Шмідт не лише очолює Варшавську політехніку, але є й президентом Конференції ректорів академічних шкіл Республіки Польща, його вплив на процеси зближення університетів обох країн є дуже вагомим.

Розповіддю про життєвий шлях і досягнення Яна Шмідта церемонію відкрив ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський.

Ян Шмідт – не лише визначний організатор освітньо-наукової діяльності, але і відомий вчений в галузі мікроелектроніки та оптоелектроніки. Закінчивши У 1976 році факультет електроніки та інформаційних технологій Варшавської політехніки, він залишився там і здолав усі сходинки академічної кар’єри від аспіранта до очільника університету. У 1985 році отримав звання доктора (відповідає ступеню кандидата наук в Україні). У 1995 році отримав звання доктора габілітованого (доктора наук). У 1999 році був призначений на посаду професора, за 6 років пізніше отримав професорське звання. Брав участь у багатьох міжнародних дослідницьких програмах, стажувався в Carnegie Mellon University у м. Пітсбург (США). Був секретарем та членом президії Комітету електроніки та телекомунікації Польської академії наук. У Варшавській політехніці обіймав посади керівника комплексу лабораторій та відділення оптоелектронних і гібридних систем, заступника декана з питань розвитку (2002-2005), завідувача кафедри оптико-електронних та гібридних систем, кафедри мікросистемних технологій та електронних матеріалів і декана (2008-2012) факультету електроніки та інформаційних технологій. 14 березня 2012 року був обраний ректором Варшавської політехніки з терміном повноважень 4 роки, а 16 березня 2016 переобрався на цю посаду на наступний чотирирічний термін. Упродовж усіх цих років він дуже багато робить для налагодження і зміцнення наукових і культурних контактів очолюваного ним університету з КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Тож з огляду на визначні наукові досягнення та вагомий особистий внесок Яна Шмідта у розбудову співробітництва Варшавської політехніки та КПІ ім. Ігоря Сікорського і, загалом, вишів Республіки Польщі та України, 16 лютого 2017 року Вчена рада КПІ ім. Ігоря Сікорського» ухвалила рішення про відзначення його діяльності і присвоєння йому звання «Почесний доктор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Диплом Почесного доктора, а також мантію, бонет і відповідний пам’ятний знак були вручені йому 4 вересня.

Після закінчення церемонії професор Шмідт прочитав присутнім номінаційну лекцію, присвячену реформуванню системи науки та вищої освіти Польщі. З огляду на активну співпрацю українських і польських вишів та спільну роботу в цілій низці європейських проектів, його міркування з цього приводу були не лише цікавими, але й актуальними також для України і, зокрема, для КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Дата події