З 12 по 19 серпня 2017 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського пройшла серія тренінгів "Data Science Bootcamp", організована американською компанією Integrated Technology Laboratory LLC (Intela) для підвищення кваліфікації викладачів та науковців українських університетів у сфері інтелектуального аналізу даних.

У рамках заходу було проведено два чотириденних тренінги від IBM COGNITIVE CLASS та бренда візуалізації даних TABLEAU. Тренерів і слухачів приймали у себе Науково-технічна бiблiотека ім. Г.І. Денисенка КПІ ім. Ігоря Сікорського та студентський простір Belka (на фото).

Тренінги від IBM було присвячено основам науки про дані (Data Science) і розраховано на новачків. Від фахівців IBM слухачі дізналися, як використовувати популярні мови програмування для аналізу даних і їх візуалізації, ознайомилися з деякими алгоритмами машинного навчання, методами та технологіями обробки великих обсягів даних і т.ін. Практичну частину учасники тренінгу відпрацьовували на базі популярних відкритих інструментів для вивчення даних IBM Data Scientist Workbench, включаючи Jupyter (IPython), RStudio IDE, Apache Spark, Apache Hadoop та ін.

Курс TABLEAU дозволив слухачам опанувати основи роботи з настільним програмним забезпеченням для візуалізації даних та їх подання у вигляді інтерактивних звітів та тематичних панелей.

У рамках "Data Science Bootcamp" також проходив круглий стіл з питань навчання у сфері інтелектуального аналізу даних, участь у якому взяли американські та українські фахівці.

Допомогу в організації тренінгів від КПІ ім. Ігоря Сікорського надавав ННК "Світовий центр даних з геоінформатики та сталого розвитку" (СЦД-Україна), який спеціалізується на проведенні досліджень та освіті у сфері інтелектуального аналізу даних. Командою СЦД-Україна спільно з фахівцями Intela та IBM була розроблена програма підвищення кваліфікації в галузі наук про дані. Ця програма стала закономірним продовженням курсів підвищення кваліфікації, які вже чотири роки проводить СЦД-Україна в рамках спільного канадсько-українського проекту "Закладення основи інфраструктури просторових даних: забезпечення базису в українському уряді для підтримки сталого економічного зростання". У майбутньому планується повторення та розширення проблематики подібних тренінгів у галузі наук про дані.

Загалом, у "Data Science Bootcamp" взяло участь близько 150 фахівців із більшості регіонів України. Слухачі, які успішно склали відповідні іспити, отримали сертифікати про навчання та успішне завершення курсів від Intela та IBM, а також свідоцтва про підвищення кваліфікації КПІ ім. Ігоря Сікорського.

В.В.Путренко, завідувач лабораторії СЦД КПІ ім. Ігоря Сікорського

Дата події