Як ми вже повідомляли, за ініціативою ректора НТУУ "КПІ" М.З. Згуровського в університеті створено доброчинну організацію "Волонтерський батальйон КПІ". Мета її створення – надання допомоги військовим, пораненим і сім'ям співробітників КПІ, що беруть участь у військових діях та загиблих у зоні АТО. Про те, як практично втілюються в життя поставлені завдання, розповідає координатор волонтерів, провідний інженер ННК "ІПСА" Олена Бєляєва:

– З початку діяльності нашої організації (3 вересня ц.р.) працівники 24 підрозділів НТУУ "КПІ" зібрали коштів на суму 236933 грн,  із них витрачено 192885 грн (станом на 4 жовтня). Те, що не витрачено, буде реалізовано згодом, у процесі розгляду запитів від військових частин із зони АТО. Слід зазначити, що збір коштів відбувався виключно на добровільній основі, суми індивідуальних внесків були від 40 до 500 грн. Наповнення фонду розпочалося зі шляхетного вчинку професора, завідувача кафедри відновлювальних джерел енергії ФЕА Степана Кудрі: він вніс одноразово 10 тис. грн – свою премію, яку отримав за перемогу в конкурсі на кращий підручник цього року. Нині Степан Олександрович очолює штаб "Волонтерського батальйону".

Кошти витрачено на допомогу наступним військовим підрозділам: ремонтно-відновлювальному полку, луганським прикордонникам, батальйону "Купол", дислокованій в Дебальцевому військовій частині, 25-му добровольчому батальйону "Київська Русь",  добровольчому батальйону "Дніпро-2", а також Головному військовому клінічному госпіталю. Не можу не назвати факультети, які здійснили найбільш вагомий збір коштів: факультет електроенерготехніки та автоматики – 37485 грн, факультет електроніки – 20207 грн, механіко-машинобудівний інститут – 16020 грн.

– Ви могли б назвати кілька позицій із загального звіту про допомогу військовим в АТО?

– Зварювальний факультет виготовив екран на один БТР (на суму 12200 грн), а інші підрозділи КПІ передали 30205 грн на  виготовлення таких же екранів. Посилкою для артилерійської бригади було передано термобілизни на суму 8400 грн, 59 плащів від дощу на суму 5575,5 грн, гумові чоботи на суму 3071,25 грн, для вищеназваного госпіталю переданий ноутбук. А ще – шапки, балаклави, зарядки для телефонів та інші найменування.

– Ви також  згадували про допомогу сім'ям загиблих та воюючих студентів і співробітників університету…

– У нас є дані про те, що керівництво ВПІ надало допомогу сім'ям загиблих студентів і співробітників КПІ на суму 59000 грн, а профспілковий комітет організував виділення коштів для допомоги сім'ям співробітників КПІ, що воюють у зоні АТО в загальному обсязі 80000 грн.

Користуючись наданою можливістю, звертаюсь до всіх, хто читає цю статтю. "Волонтерський батальйон КПІ" дуже потребує людей, яким небайдужа доля країни у цей важкий для неї час. Конче потрібні співробітники для допомоги пораненим, а також ті, хто зміг би брати участь у виконанні замовлень наших військових. Ми плануємо також збір вживаних речей як для потреб військових, так і для біженців, а для цього теж потрібні люди. Чекаємо всіх небайдужих. Контакти волонтерської організації КПІ на сайті http://volunteers.kpi.ua/. Тільки разом ми зможемо подолати випробування, які випали на долю України.

Володимир Школьний