У наш час стрімкого розвитку інтернет-технологій наукової інформаціїї стає все більше, зростає кіль­кість відкритих архівів університетів та інших наукових організацій, періодичних видань у вільному доступі. І тут уже виникає проблема: як у цьому безмежному віртуальному просторі знайти потрібні, і що не менш важливо – достовірні дані?

НТБ НТУУ “КПІ” на своєму сайті організує та веде архів цифрових наукових видань, праць викладачів, учених; анонсує нові міжнародні проекти відкритого доступу, консультує з питань оптимального пошуку необхідних цифрових ресурсів.

Електронні ресурси НТБ НТУУ "КПІ". Наукова інформація міститься в комерційних базах даних (які чимало коштують), і некомерційних, тобто у вільному (відкритому) доступі. З 2001 року, коли була прийнята Будапешт­ська декларація відкритого доступу, Рух відкритого доступу здобуває все більше прихильників. Відкритий доступ дозволяє бібліотекарям забезпечити безкоштовний, швидкий, постійний, повнотекстовий доступ до наукової інформації. (http://uk.wikipedia.org/wiki/Відкритий_доступ). Щороку в останній тиждень жовтня проходить Міжнародний тиждень відкритого доступу. У цьому році акції проходили 21–27 жовтня.

Електронні ресурси (е-ресурси) нашої бібліотеки представлені як передплаченими (комерційними) виданнями, так і тими, які знаходяться у вільному доступі. На сайті бібліотеки (http://library.kpi.ua/) можна ознайомитись з повним списком наукових електронних баз даних та пошукових систем (Меню: Електронні ресурси – Бази даних). Для зручності вони згруповані за алфавітом та тематикою. У загальному списку спочатку перераховані передплачені видання, доступ до яких обмежений ІР-адресою бібліотеки, а потім – вільнодоступні.

На сайті бібліотеки представлено 76 баз даних та пошукових систем у вільному доступі. Слід зауважити, що пошукові системи за допомогою спеціальних програм збирають і систематизують інформацію з різних джерел (баз даних) для обслуговування запитів користувачів, а від­повідальність за наповнення і оновлення самих баз даних лежить на адміністраторах цих баз. Ведення списку баз даних та пошукових систем вимагає постійної уваги та зусиль, щоб підтримувати інформацію в актуальному стані: частина ресурсів зникає, частина з`являється.

Деякі найбільш відомі інформаційні ресурси у вільному доступі.

Пошукові системи

  • BASE (http://www.base-search.net) – одна з найпотужніших систем пошуку академічних ресурсів відкритого дос­тупу, що підтримується бібліотекою Університету Білефельда (Німеччина).
  • CiteSeerx (http://citeseer.ist.psu.edu/index) – потужна пошукова система, електронна бібліотека та репозитарій повних текстів наукових публікацій з комп'ютерних наук та інформатики.
  • Google Scholar (http://scholar. google.com.ua/) – повнотекстовий пошук наукової літератури за різними галузями знань.
  • Google Patents (http://www.google.com/?tbm=pts) – база повних текстів патентів, надана американською фірмою USPTO.
  • WorldWideScience.org (http://worldwidescience.org/) – глобальна наукова пошукова система.

Бази даних

  • arXiv (http://arxiv.org/) – найпопулярніший відкритий архів рефератів та повних текстів наукових публікацій, створений на базі бібліотеки Корнельського університету (США).
  • Електронна бібліотека ав­то­рефератів дисертацій (http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis64r_ 81/cgiirbis_64.exe?C21COM= F&I21DBN=ARD_EX&P21DBN= ARD&S21FMT= &S21ALL=&Z21ID=) – ресурси Національної бібліотеки Ук­раїни ім. В.І. Вернадського.
  • ABC Chemistry (http://abc-chemistry.org/ru/) – каталог безкоштовних повнотекстових журналів з хімії.
  • DOAJ (http://www.doaj.org/) – Directory of Open Access Journals – майже 10 тис. повнотекстових рецензованих наукових та академічних журналів у відкритому доступі.
  • Ingentaconnect (http://www. ingentaconnect.com/) – багатогалузева реферативна база даних (хімія, фізика, комп'ютерні науки, математика, біологія, медицина, економіка, соці­альні науки та ін.).
  • OAPEN (http://www.oapen.org/home) – монографії в галузі гуманітарних та соціальних наук.
  • PLoS (http://www.plos.org/) – Public Library of Science – 7 англомовних наукових журналів з природничих наук.
  • PubMed Central (http://www.ncbi. nlm.nih.gov/pmc/) – відкритий повнотекстовий архів журналів з біомедицини (2,8 млн статей).
  • RePEc (http://repec.org/) – відкрита реферативна база даних з економіки.
  • ScientificReport (http://www.nature.com/srep/) – новий науковий журнал відкритого доступу від видавництва Nature, що охоплює всі галузі природничих наук.

Якщо виникають труднощі з пошуком інформації, кваліфіковані бібліотечні фахівці завжди допоможуть і проконсультують.

Марія Федорець, бібліотекар ІІ категории