24–26 травня 2013 р. у центрі відпочинку "Лучник", поблизу м. Кельце, пройшов традиційний щорічний семінар "Економічне співробітництво Польщі з Україною", організований Секцією вихованців КПІ у Польщі.

З доповідями про економіку України і про польсько-українську торгівлю виступили Генрік Букальский та Януш Фукса. Вони відзначили, що в Україні у 2012 р. порівняно з попереднім роком приріст ВВП склав 0,2% при падінні промислової продукції на 1,8%. Експорт товарів зріс на 0,6%, а імпорт на 2,5%. Польські товарні поставки в Україну за цей самий період зросли на 12,6%, а поставки з України до Польщі на 8,6%. У структурі польського експорту в Україну переважали машини, транспортні засоби, продукція хімічної промисловості, а також продовольчі товари, а в імпорті – продукція металургійних підприємств, сировина, у тому числі залізна руда, а також продовольство.

Голова зробив доповідь про діяльність Секції вихованців КПІ протягом року. Розповів, зокрема, про виїзд делегації Секції до Києва на святкування  початку навчального року в Київській політехніці, про жовтневу зустріч у Варшаві з нагоди 90-річчя Секції. Він також повідомив, що НТУУ "КПІ" вже втретє поспіль посів перше місце в рейтингу двохсот університетів України, і що на території університету було закладено меморіальний камінь на місці майбутнього пам'ятника професору Войцеху Свентославскому, поінформував про нагородження Президентом Польщі ректора Київського політехнічного інституту Михайла Згуровського Орденом Заслуг Республіки Польща (орден буде переданий для вручення в Посольство Польщі в Києві). Голова також повідомив, що цього року Головне правління Федерації науково-технічних товариств NОТ нагородило золотими почесними знаками двох співробітників університету – Олександра Збруцького та Олега Хоцянівського. Знаки будуть вручені в Києві. Учасники семінару отримали чергові брошури з циклу "Спогади з Києва": "Петербург і околиці" (випуск 26) і "Славетні професори та випускники Київського політехнічного інституту" (випуск 27).

Учасники семінару також відвідали музей письменника Генріка Сенкевича в Облемборке, замок Хенціни (XIII століття),  ознайомилися з місцевим музеєм Старопольського басейну, де зберігаються десятки машин та інших зразків техніки XIX століття.

Януш Фукса, голова секції вихованців КПІ у Польщі

Дата події