В останній день осені, 30 листопада 2012 р., у переповненому залі засідань Вченої ради НТУУ "КПІ" відбувся святковий концерт з нагоди 65-річчя Народної академічної хорової капели КПІ.

Серед сучасних аматорських колективів КПІ хорова капела – найстарший. Її заснувала студентка Київської консерваторії ім. П.І.Чайковського Лідія Падалко у 1947 р. Шість із половиною десятиліть, які пройшли з тих пір, – це більше десяти поколінь студентів і, зрозуміло, ціла низка художніх керівників. Лідія Падалко, Марія Палффі, Віктор Іконник, Віталій Лисенко, Галина Горбатенко, Юрій Галатенко, Олена Сєдих, Тетяна Луценко, Віктор Рудь, Руслан Бондар – у різні роки вони керували колективом. Руслан Бондар та хормейстер Максим Ковальчук очолюють його нині.

З початку існування хорова капела КПІ за складністю репертуару і майстерністю виконання була одним з кращих студентських хорів України. Вона неодноразово ставала призером і переможцем різноманітних конкурсів і вже більше півстоліття несе високе звання "народної". Для учасників капела – не лише мистецький колектив, а й школа творчості, культурного і духовного становлення. Колектив може пишатися своєю історією та відомими особистостями, які поєднували інженерний фах із захопленням співом чи й ставали професійними співаками.

Але слава минулих десятиліть зобов'язує нинішній склад і керівників не лише бути гідними попередників, а й намагатися їх перевершити. Тому ювілейні концерти, коли переважна більшість слухачів – колишні учасники хору, стають своєрідними іспитами перед уважними, доскіпливими, однак і доброзичливими екзаменаторами. Адже кожен з тих, хто колись співав у капелі, може належно оцінити і складність репертуару, й чистоту виконання, і, звичайно, мимоволі порівнює нинішню капелу зі "своєю" – пори своєї молодості, коли "все було кращим". І цього разу, звичайно, порівнювали. І зі своїми колективами, і з минулими ювілейними концертами (а їх на нашій пам'яті близько десяти).

Безумовно, у газетній замітці неможливо належним чином описати концерт. Його треба чути й бачити. Можна хіба спробувати передати свої враження.

святковий концерт з нагоди 65-річчя Народної академічної хорової капели КПІ - слухачі у заліКапела виконує різноманітний репертуар, в якому є духовна музика, хорова класика, обробки народних пісень, сучасні твори… Співають молоді капелісти блискуче. Ювілейний виступ підтвердив їхній високий рівень та закономірність перемог на творчих змаганнях не лише в Україні, а й за рубежем. Цьому сприяла й атмосфера високого мистецтва, що панувала в залі.

Загальний настрій вечора можна охарактеризувати так: зібралася капельна родина у дружньому колі, де молодь демонструвала старшим свою майстерність, а старші – ветерани хору Віталій Іващенко й Анатолій Мокренко, колишні художні керівники Марія Палффі та Галина Горбатенко – виступали з вітаннями і добрими побажаннями. Це враження посилювалося тим, що основну частину концерту чи не вперше за всю історію ювілейних звітних концертів капели вів художній керівник Руслан Бондар, який за віком годився в сини чи й онуки значній кількості глядачів. Він цікаво розповідав про виконувані твори, про досягнення колективу за останні п'ять років. А вони такі: 2008 р. – друге місце на Європейському музичному фестивалі для молоді у м. Неерпельт (Бельгія); 2009-й – виступ на фестивалі у Братиславі (Словаччина); 2010-й – друге місце на 28-му Міжнародному хоровому фестивалі-конкурсі у м. Превеза (Греція); 2011-й – сольні виступи у Норвегії; 2012 р. – участь у фестивалі духовної музики в Болгарії.

Приємним сюрпризом для слухачів став виступ жіночого ансамблю Making Waves (керівник – Вікторія Вітренко), створеного з учасниць капели у 2010 р.

А на завершення капелісти всіх поколінь – на сцені й у залі – за багаторічною традицією разом співали славетний "Марш КПІ", написаний майже 60 років тому капелістом Володимиром Чубинським.

Нехай хоровий спів у КПІ не змовкає!

Сергій Цушко, учасник капели 1965-1969, 1976-1978 рр.
Володимир Ігнатович, учасник капели 1975-1981 рр.
Фото Миколи Кицуна, учасника капели 1972-1978 рр.

Дата події