Ви вже проходили свою виробничу практику після третього курсу? А моя щойно скінчилася, і тільки уявіть де! У Німеччині!

Та все по порядку. Мене звуть Дмитро Борисенко, я студент четвертого курсу Механіко-машинобудівного інституту. Упродовж трьох останніх років я інтенсивно вивчав німецьку мову на Спільному українсько-німецькому факультеті машинобудування, який тісно співпрацює з Магдебурзьким університетом ім. Отто-фон-Геріке. Цього літа мені і ще вісьмом студентам випав шанс пройти літню виробничу практику, яка тривала чотири тижні, у Німеччині.

На початку липня ми зі спекотного на той момент Києва прибули до м.Магдебург, яке зустріло нас прохолодними обіймами. З першого ж дня розпочалося активне ознайомлення з університетом, названим на честь видатного вченого, який відкрив явище вакууму, – Отто-фон-Геріке. Перші два тижні ми провели на кафедрах факультету машинобудування, де нас гостинно зустрічали німецькі викладачі. Було дуже приємно відчувати себе бажаним гостем у кожній лабораторії і на кожній демонстрації новітніх приладів, яких було більше ніж достатньо. Тривимірні сканери і принтери, телемедицина, авто E-Smart на базі електродвигуна були лише частиною тих проектів, які нам продемонстрували.

Потім нам влаштували екскурсію на завод "ENERCON", що виготовляє відомі на весь світ вітряки. За останні двадцять років це підприємство зайняло лідерські позиції на ринку альтернативних джерел енергії. Уже сьогодні понад 18% енергії, яку споживає Німеччина, отримано з відновлюваних джерел.

Наступний тиждень пройшов на кафедрі мобільних систем, де нам продемонстрували новітні методи дослідження двигунів внутрішнього згорання, а також симулятор керування автомобілем; у нього замість лобового скла стоїть величезний монітор, на якому моделюються реальні ситуації на дорозі.

Останні дні практики були присвячені ознайомленню з передовими досягненнями і пройшли на кафедрі матеріалознавства та зварювання. Тут нас вразили електронні мікроскопи нового покоління та нові методи дослідження корозії сплавів.

Що ж до десерту, то німці приготували для нас величезний сюрприз! Нас повезли в м. Вольфсбург на один з кращих заводів Німеччини в галузі автомобілебудування "VOLKSWAGEN", що в перекладі з німецької означає "авто для народу". На цьому підприємстві ми мали змогу побачити всю лінію складання автомобілів. Це було просто неймовірно! Нам демонстрували цехи, на яких 98% виробничого процесу повністю автоматизовано, тобто людина лише контролює його зі сторони.

Повернувшись у Київ, наша група мала купу емоцій і вражень, якими я з вами поділився. На завершення хочу подякувати моєму рідному університету "КПІ" і спільному факультету за надану можливість відвідати Німеччину. Сподіваюся, що в наступні роки кількість студентів, які проходитимуть виробничу практику за кордоном, буде тільки зростати. Адже це дає змогу молодим людям набувати досвіду і знань, які ми застосуємо, щоб вивести вітчизняне машинобудування на передові позиції у світі.

Дмитро Борисенко, студент ММІ