З ініціативи ДП "Укркосмос" та НТУУ "КПІ" 21-22 лютого в залі адміністративної ради університету відбулася планова нарада керівництва проекту створення Національної супутникової системи зв'язку (НССЗ) "Либідь".

У її роботі взяли участь: заступник голови НКАУ С.О.Засуха, проректор з наукової роботи НТУУ "КПІ" М.Ю.Ільченко, директор ДП "Укркосмос" С.В. Капштик, віце-президент компанії MDA Дон Озборн (Канада), заступник генерального директора ВАТ "Ін­формаційні супутникові системи" ім. академіка М.Ф. Решетньова" В.Є. Косенко (Російська Федерація), заступник генерального директора Центру експлуатації наземної космічної інфраструктури С.В.Сорокін, начальник відділу КБ "Південне" П.В.Затишняк, начальник відділу Національного центру управління та використання космічних засобів В.Н. Велеесь та інші.

Учасники засідання обговорили проблеми створення космічної частини національного супутника України та наземної інфраструктури для його супроводу. Генеральний підрядник проекту канадська компанія MDA відзвітувала про хід виконання робіт в 2011 році. Так, у 2011 році був завершений важливий етап створення НССЗ, здійснено координаційні роботи та підписано партнерську угоду з компанією Eutelsat, згідно з якою розташування українського геостаціонарного супутника планується в позиції 48° СД. Це дозволило остаточно визначити конфігурацію корисного навантаження супутника. Відзначимо, що науково-технічний супровід координаційних робіт виконувався Інститутом телекомунікаційних систем НТУУ "КПІ" відпо­відно до договору про співпрацю між ІТС та ДП "Укркосмос". Компанією MDA надано попередній ескізний проект космічного сегменту системи.

Обговорювались плани продовження робіт на 2012 рік. Нині триває процес розробки технічної документації на створення складових частин НССЗ, проводиться виготовлення платформи космічного апарату в ВАТ "ІСС". Відповідно до плану запуск має відбутися наприкінці 2013 року. На "борту" супутник матиме 30 телекомунікаційних транспондерів і забезпечуватиме послуги зв'язку в трьох зонах обслуговування: Центральна Європа, Африка, Азія.

Нарада пройшла в дусі партнерства та взаєморозуміння і закінчилась схваленням плану робіт на 2012 рік. За її результатами планується проведення ряду двосторонніх зустрічей між ДП "Укркосмос" і НТУУ "КПІ" та підписання партнерської угоди, яка дозволить фахівцям різних факультетів та інститутів НТУУ "КПІ" взяти безпосередню участь в експертизі проекту і створенні Національної супутникової системи зв'язку  "Либідь".

Максим Коломицев, доцент

Дата події