У вересні цього року професор, д.т.н. Володимир Сергійович Коваленко, відомий український фахівець у галузі лазерної технології,  директор НДІ лазерної техніки та технології НТУУ "КПІ", віце-президент Академії інженерних наук України, дійсний член міжнародної Академії машинобудування (СІРП), дійсний член Лазерного інституту Америки, почесний професор Чжецзянського університету КНР за успішну багаторічну співпрацю був відзначений високими нагородами КНР для іноземців – "Орденом Дружби Західного Озера" уряду провінції Чжецзян та "Орденом Дружби" Уряду КНР. Ці нагороди вручалися на урочистих урядових зібраннях, які широко висвітлювалися  в пресі. Церемонія вручення "Ордена Дружби" КНР відбулася у відомому Палаці народних представників з подальшим запрошенням на урядовий прийом.

Співпраця з китайськими колегами з Чжецзянського університету розпочалася 6 років тому, коли майбутній директор лазерного центру цього університету проф. Дзинхуа Яо вперше наніс візит до НДІ лазерної техніки та технології НТУУ"КПІ" за рекомендацією проф. Зоу з Чунцинського університету (провінція Сичуань), одного із засновників розвитку лазерної технології в Китаї. За роки тісної та плідної співпраці  досліджувались різні процеси лазерної обробки матеріалів, здійснювався обмін науково-технічною інформацією та фахівцями. Фінансова підтримка робіт забезпечувалась в основному  китайською стороною.

Головним об'єктом досліджень було створення сучасної технології відновлення деталей складної техніки на базі розробки сучасного роботизованого лазерного комплексу з потужним діодним лазером та транспортуванням лазерного променя за допомогою оптоволоконного кабеля. Внаслідок використання цього комплексу були досліджені процеси лазерного зміцнення поверхні виробів, поверхневого легування металевих сплавів, лазерного наплавлення, лазерного пошарового вирощування тривимірних виробів, зварювання різних сплавів та ін. Для вибору оптимальних умов обробки були розроблені методики математичного моделювання різних процесів, що дозволило значно підвищити ефективність процесів та скоротити тривалість вибору режимів обробки. Були також досліджені і розроблені технологічні процеси мікрообробки прецизійних виробів, зокрема медичних кардіо-ендопротезів.

За результатами спільних досліджень опубліковано велику кількість наукових статей у світових і національних професійних виданнях, представлено значну кількість наукових доповідей на міжнародних конференціях, симпозіумах, семінарах, отримано 5 патентів України на винаходи. Спільно з ІЕЗ ім. Патона НАН України, НДІ ЛТТ НТУУ "КПІ" та Лазерним центром Чжецзянського університету у травні 2011 р. під головуванням проф. Б.Є. Патона та проф. В.С. Коваленка проведено 5-ту Ювілейну Міжнародну конференцію з лазерних технологій у зварюванні та обробці матеріалів (LTWMP-2011) у Кацівелі, Крим.

На сьогоднішньому етапі розвитку співпраці згідно з довгостроковою угодою про співробітництво в галузі лазерної технології головний акцент робиться на подальшому дослідженні перспективних так званих "зелених технологій", що пов'язані з максимальним збереженням довкілля, мінімізацією витрат енергії, матеріалів, людської праці, націлені на підвищення продуктивності праці та поліпшення якості продукції, що випускається із застосуванням цих технологій, та в кінцевому результаті – на підвищення якості життя людини.

А.К.Скуратовський, доцент
Фото: Віце-прем'єр Уряду КНР  пан Жанг Джанкю вручає проф. В.С. Коваленку "Орден Дружби"

Дата події