Від редакції. Наприкінці весни кілька факультетів та інститутів НТУУ "КПІ" провели традиційні наукові конференції та семінари. На жаль, через незалежні від редакції обставини, ми не мали змоги повідомити читачів про їхню тематику, коло учасників і проблеми, які вони розглянули. Тож сьогодні, готуючись до нового  навчального року, ми надаємо коротку інформацію про ці заходи.

II міжуніверситетська наукова конференція з математики та фізики

Наприкінці квітня 2011 р. на базі НПУ ім. М.П. Драгоманова пройшла ІІ Міжуніверситетська наукова конференція з математики та фізики для студентів і молодих учених, яку організували та провели фізико-математичний факультет НТУУ “КПІ”, фізико-математичний інститут НПУ ім. М.П.Драгоманова та факультет інформатики НУ «Києво-Могилянська академія». Перша така конференція відбулася у 2009 році в нашому університеті. Зважаючи на її успіх, було вирішено проводити її кожні два роки.

Цього разу конференція зібрала більше ста студентів старших курсів, аспірантів та молодих викладачів з багатьох університетів України. Наш університет представляли молоді науковці з ФМФ, ФТІ, ФПМ та ІПСА

 Програмний комітет конференції очолили проф. В.В.Ванін (НТУУ «КПІ») та проф. М.В.Працьовитий (НПУ ім. М.П. Драгоманова). Заступниками голови були проф. Ю.В. Боднарчук (НаУКМА) та проф. О.І. Клесов (НТУУ «КПІ»).

Відкриття конференції відбулося 28 квітня 2011 р. у НПУ ім. М.П. Драгоманова. Учасників та гостей тепло вітали проректор НПУ ім. М.П.Драгоманова Г.І.Волинка, декан ФМФ НТУУ «КПІ» проф. В.В. Ванін, завідувач кафедри математики НаУКМА проф. Ю.В. Боднарчук, завідувач кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей НТУУ «КПІ» проф. В.В. Булдигін та проф. Н.О.Вірченко.

У рамках конференції працювало п’ять секцій, на яких було представлено більше вісімдесяти доповідей з математики та тридцяти з фізики. Голови секцій відзначили високий науковий рівень переважної більшості доповідей. Очолили роботу секцій відомі фахівці з математики та фізики. Перед конференцією було видано збірник тез доповідей.

Загальним бажанням усіх учасників та організаторів заходу було подальше проведення таких конференцій. Було вирішено, що третя конференція відбудеться через два роки в Києво-Могилянській академії, після чого знову повернеться до НТУУ “КПІ”.

З.П.Ординська, вчений секретар ФМФ, доцент

Cемінари на ТЕФ

25 і 27 травня 2011 року на ТЕФ відбулися наукові семінари "Теплові труби в енергозберігаючих пристроях" та "Градієнтна теплометрія".

Учасниками семінарів стали викладачі й студенти ТЕФ, наукові співробітники, що спеціалізуються на розробці альтернативних відновлюваних джерел енергії й систем забезпечення теплових режимів космічних апаратів, а також фахівці з Міністерства промислової політики України, Інституту інженерної теплофізики НАН України та Інституту проблем матеріалознавства НАН України.

Серед доповідей, які особливо зацікавили присутніх, слід назвати виступ д.т.н., проф. Леонарда Леонідовича Васильєва – керівника лабораторії порошкових матеріалів Інституту тепло- і масообміну ім. Ликова НАН Білорусі, відомого фахівця в галузі  розробки ресурсозберігаючого устаткування на основі теплових труб. Професор Л.Л.Васильєв є редактором міжнародного наукового журналу "Heat Pipes Science and Technologies", а також автором монографій, відомих серед учених різних країн: "Пористі матеріали в криогенній техніці", "Теплообмінники-утилізатори на теплових трубах", "Інтенсифікація теплообміну в теплових трубах" і ряду інших книг.

Цікавою була і доповідь д.т.н., завідувача кафедри теоретичних основ теплотехніки Санкт-Петербурзького державного політехнічного університету Сергія Захаровича Сапожнікова, відомого фахівця з  розробки систем вимірювань локальних характеристик теплообміну енергетичного обладнання.

Наукові семінари, що відбулися, стали добрим підґрунтям для початку співробітництва вчених України, Росії й Білорусі у сфері розробки теплотехнічних пристроїв для відновлюваних джерел енергії, а також застосування нових мініатюрних датчиків теплових потоків у конструкції університетського наносупутника НТУУ "КПІ", що розробляється і виготовляється на теплоенергетичному факультеті.

За інф. ТЕФ

Наукова конференція в ММІ

З 16 по 18 травня кафедра механіки пластичності матеріалів та ресурсозберігаючих процесів (МПМтаРП) Механіко-машинобудівного інституту НТУУ «КПІ» вдруге організувала і провела Міжнародну науково-технічну конференцію «Теоретичні і практичні проблеми в обробці матеріалів тиском».

Основна тематика доповідей стосувалася п’яти напрямів: теоретичні проблеми процесів обробки металів тиском, перспективні напрями розвитку процесів обробки металів тиском, інтегровані технології ОМТ в сучасному машинобудуванні, підвищення ресурсу і стійкості оснащення та тенденції розвитку обладнання для обробки металів тиском.

У роботі конференції взяли участь близько 70 науковців з вищих навчальних закладів та науково-дослідних інститутів України, Росії і Польщі, а також студенти, які беруть участь у науковій роботі кафедри МПМтаРП.

З доповідями на пленарних засіданнях виступили: директор ММІ проф. М.І.Бобир, зав. кафедри МПМтаРП проф. В.А.Тітов, представники основних науково-технічних центрів України – член-кореспондент НАН України, проф. В.Л.Мазур і проф. О.В.Ноговіцин (Фізико-технологічний інститут металів і сплавів НАН України); проф. В.Н.Данченко, проф. А.Н.Головко, проф. А.Ю.Грідін, доц. С.М.Бєляєв (Національна металургійна академія України, м. Дніпропетровськ); проф. Г.А.Баглюк, проф. М.Б.Штерн, к.т.н. О.В.Михайлов (Інститут проблем матеріалознавства НАН України); проф. І.С.Алієв (Донбаська державна машинобудівна академія, м. Краматорськ); проф. Ю.Є.Шамарін (Центральне конструкторське бюро гідроакустики НПО «Клівер»), проф. В.В.Чигиринський, проф. А.Ю. Матюхін (Запорізький національний технічний університет України); проф. Ю.А.Плеснецов (НТУ «Харківський політехнічний інститут»); ст. викл. О.М.Лисенко («АСКОН-КР»), проф. В.А.Огородніков (Національний аграрний університет, м. Вінниця); проф. С.В.Єршов (Державний технічний університет, м. Дніпродзержинськ).

Цікаві доповіді зробили іноземні учасники конференції – проф. Кшиштоф Лукасик (Люблінський технологічний університет, Польща) і к.т.н. І.Г.Савчинський – заступник голови Спілки ковалів Російської Федерації.

За пропозицією виконавчого директора Асоціації спеціалістів обробки матеріалів тиском проф. Ю.Є.Шамаріна і к.т.н. І.Г.Савчинського було прийнято рішення про активізацію роботи Асоціації.

Обговорення доповідей і особисте спілкування вчених засвідчили активну роботу і чималі здобутки українських учених у галузі обробки металів тиском, що сприятиме подальшому розвитку машинобудування в Україні як одної з провідних і конкурентоспроможних галузей нашої економіки.

В.А. Тітов, проф., В.В.Іващенко, доц.