Щороку (в лютому) президія НАН України присуджує премії для молодих учених і для студентів вищих навчальних закладів за роботи в галузі природничих, технічних і соціогуманітарних наук. Цього року зазначеною премією були відзначені випускниці кафедри екобіотехнології та біоенергетики НТУУ «КПІ» Ірина Самаруха та Катерина Щурська – за комплексну роботу з електрохімічного отримання електричної енергії та водню.

Дівчата розповідають: «Одним з напрямів досліджень, що виконуються на кафедрі екобіотехнології та біоенергетики, є розробка технології очистки стічних вод. Інший напрям діяльності – біоенергетика. Наша робота вдало поєднує ці напрями, адже в процесі біотехнологічного отримання електричної енергії та водню (біоенергетика) відбувається очищення стічних вод (екобіотехнологія), які є поживним середовищем для мікроорганізмів».

Молоді дослідниці із задоволенням згадують свої студентські роки: «Бажання займатися наукою з’явилося ще на 3 курсі. Тематику біоелектрохімічних перетворень видів енергії на нашій кафедрі започаткував її завідувач проф. Є.В.Кузьмінський. Він і став нашим науковим керівником, і саме йому ми завдячуємо вибором теми та її реалізацією. Незмінним консультантом з розробки технології біо електрохімічного отримання електричної енергії та водню була доцент кафедри Н.Б.Голуб. Робота виконувалася в рамках двох грантів від КПІ та НДР 2264-П. Результати досліджень висвітлені в наших магістерських дисертаціях, захищених влітку 2010 року».

На досягнутому молоді науковці зупинятися не збираються. Тепер вони аспіранти рідної кафедри і продовжують займатися обраною тематикою. Ускладнюються конструкції дослідних установок та режими роботи, змінюються стічні води та поживні середовища, але, як співали славнозвісні Queen: «The show must go on» і воно триває далі. Тож побажаємо дівчатам творчої наснаги та подальших успіхів.

В.Миколаєнко