9 грудня 2010 року в картинній галереї ФСП ім. Веніаміна Кушніра, за сприяння Музею шістдесятництва (директор – Микола Плахотнюк), відкрилася виставка акварелей Ігоря Голобуцького.

За освітою він – економіст, кандидат наук, багато років працював у науково-дослідних інститутах Києва. Будучи палким прихильником української історії та культури, І.В.Голобуцький у 1960-ті роки активно включається у вир патріотичного руху шістдесятників, стає учасником етнографічного хору «Жайворонок», за що зазнає переслідувань з боку влади. З середини 1980-х, вже у складі славнозвісного хору «Гомін», мовою народної пісні несе в народ ідеї національного відродження. Ігор Голобуцький – ветеран Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка, неодноразово обирався до його керівних органів.

Ігор Володимирович свого часу мріяв стати професійним художником, навчався у вечірній художній школі, у художніх студіях (керівники – П.В.Жаров, В.І.Забашта, П.І.Грачов). Потім багато років дружив з художником Олександром Семенком, який став його наставником і побратимом, допоміг досконало оволодіти складною технікою акварелі.

Подорожуючи рідним краєм, художник відтворює заповідні куточки України. Ігор Голобуцький у всьому бачить красу, співпереживає її, з хвилюванням переносить у свої роботи. Акварелі Ігоря Голобуцького теплі, прості і щирі, як народна пісня, в яку так залюблений автор.

І.Голобуцький був учасником колективної виставки акварельних творів «З Україною в серці», яка проходила в Національному художньому музеї України (1995). Мав він також кілька персональних виставок, зокрема в Музеї гетьманства (2000), Національній бібліотеці України ім. В.Вернадського (2003), Українському фонді культури (2006), Парламентській бібліотеці (2006).

На урочистому відкритті виставки виступив народний художник України Василь Перевальський. Він як фахівець дав високу оцінку майстерності Ігоря Голобуцького і порадив молоді йти за покликом своєї душі, творити прекрасне.

М.Петренко

Дата події