До Науково-практичної конференції «Вдячна Україна – благородній Кубі», присвяченої 20-річчю кубинської програми з лікування дітей-чорнобильців, яка пройшла в нашому університеті 3-4 листопада, було приурочено Дні Куби в КПІ.

1 листопада почав роботу фестиваль кубинського кіно «Viva, Cuba!», на якому були представлені кращі зразки як сучасного кубинського кіно, так і більш віддаленого (втім, лише за часом, але не за актуальністю) від нинішнього дня. Відкривався кінофестиваль фільмом Томаса Гутьєрреса Алеа і Хуана Карлоса Табіо «Guantanamera» – фільмом, в якому химерно, по-карнавальному переплелися комедія і трагедія, драма і сатира, любов і смерть. На фестивалі також були продемонстровані кращі зразки кубинського кіно середини ХХ століття – «Лючія» і «Спогади про відсталість», обидва датовані 1968 роком. Ну а сучасне кіно XXI століття представляв фільм, назву якого було винесено в заголовок всього кінофестивалю – «Viva, Cuba». Цей фільм про пригоди двох дітей – хлопчика та дівчинки, – які не мислять майбутнього без своєї дружби і без своєї Куби. Він залишає у глядача враження, що вдалося доторкнутися до зовсім іншого світу, – адже фільм разюче відрізняється від більшої частини сучасного кіно і стилем, і грою акторів, і якимись невловимими деталями. Також у рамках фестивалю не можна було обійти стороною чорнобильську тематику – їй був присвячений фільм Дейсі Гомес «Чорнобиль у наших серцях». Знайшлося місце і для спільної радянсько-кубинської картини «Я – Куба».

Фільми супроводжувалися необхідним коментарем або історичною довідкою, а всі охочі могли взяти участь в обговоренні після показу. У Малому залі НТУУ «КПІ», де проходили покази, панував гарний настрій, а сам кінофестиваль став величезним внеском у створення унікальної атмосфери українсько-кубинської дружби, яка панувала в ці дні в КПІ.

На фотовиставці Куба в обєктивіПочинаючи з 28 жовтня всі бажаючі могли ознайомитися з фотовиставкою «Куба в об’єктиві», яка проходила на першому поверсі сьомого корпусу. До уваги відвідувачів були представлені фотороботи, покликані показати чудові і неординарні кубинські пейзажі, провести для глядачів невелику екскурсію вуличками Гавани та інших кубинських міст, познайомити їх з кубинцями, щоб кожен міг зробити невеликий ковток цієї кубинської атмосфери. Також на виставці були представлені унікальні історичні фотографії, присвячені польоту в космос спільного радянсько-кубинського екіпажу, який відбувся у вересні 1980 р. Окремо варто сказати про секцію фотовиставки, присвячену кубинській програмі з лікування та оздоровлення українських дітей, де були представлені фотографії з табору Тарара. Усього на фотовиставці було представлено близько 550 робіт різних жанрів і напрямів.

Відкриття виставки дитячого малюнка3 листопада, після завершення пленарного засідання фотовиставку відвідали Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Куба в Україні Фелікс Леон Карбальо, ректор НТУУ «КПІ» М.З.Згуровський, Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Н.І.Карпачова, інші високоповажні гості. Для них була проведена невелика екскурсія по фотовиставці з коментарями, які самі екскурсанти охоче і з інтересом обговорювали і доповнювали.

Тріо КубаЗаключним акордом заходів «Вдячна Україна – Благородній Кубі» став великий концерт «Gracias, Cuba!» 5 листопада в Центрі культури КПІ. Перед концертом у Картинній галереї КПІ пройшло відкриття виставки дитячого малюнка, яке стало справжнім урочистим представленням української та латиноамериканської культур. Школярі з гімназії № 176 з поглибленим вивченням іспанської мови, а також середньої загальноосвітньої школи № 164 влаштували для відвідувачів приголомшливий концерт. Вони читали вірші, співали пісні, танцювали. Маленькі артисти заряджали всіх глядачів своєю щирістю, життєрадісністю, силою дитячого безпосереднього благородного духу, воістину вдячного Острову Свободи.

Виступає ансабль ГренадаНу і, нарешті, концерт. Можна тільки уявити, скільки зусиль доклали організатори, щоб усе відбулося як слід, адже список учасників вражав уяву: тріо «Куба» з Гавани, Народний оркестр народних інструментів Міжнародного центру культури і мистецтв, Народний ансамбль класичного танцю «Просвіт», сальса-клуби Києва, співак Мігель Анхель, народний артист України Олександр Василенко, і справжня перлина програми – легендарний ансамбль «Гренада» з Москви. Але старання організаторів було винагороджено сповна. Ще задовго до призначеного часу зал почав заповнюватися публікою, і до початку заходу жодного вільного місця вже не залишилося.

Ксилофоністка Анастасія СабадашЧесть відкрити концерт була надана Народному оркестру народних інструментів Міжнародного центру культури і мистецтв профспілок України під керівництвом заслуженого працівника культури Вікторії Васильєвої. Також разом з оркестром виступила й чудова ксилофоністка, лауреат міжнародних конкурсів Анастасія Сабадаш, яка здивувала присутніх тим, що на ксилофоні разом з оркестром народних інструментів можна, виявляється, грати свінг. І грати просто захоплююче!

Харизматичні учасники тріо «Куба» з Гавани, що вийшли на сцену після оркестру, швидко і невимушено налагодили контакт з публікою і зарядили її позитивною енергією. Ну, а своєрідною українською «реплікою» прозвучала Народна капела бандуристів НТУУ «КПІ».

Виступає ансабль класичного балет ПросвітТакож продемонстрували свої найкращі номери народний ансамбль класичного балету «Просвіт» і два сальса-клуби – «Cubana boom» і «Salsa club» у своєрідному діалозі культур і часів.

Яскравим і феєричним був виступ Мігеля Анхеля, який запалив публіку, майже в прямому сенсі розгойдав зал і влаштував справжнє свято з усмішками і танцями (в яких брали участь усі, хто встиг добігти до сцени).

Зачарував публіку неперевершений голос Олександра Василенка, що заповнив весь зал і начебто розширив простір.

Змінювали один одного артисти на сцені, а час для присутніх у залі, схоже, зупинився...

Мігель Анхель... І нарешті – завершальні акорди, що прозвучали у виконанні Народного ансамблю Росії «Гренада» з Москви. Цей ансамбль – унікальне явище на світовій естраді. Двадцять його учасників виконують твори найрізноманітніших жанрів – фольклор і рок, класику і джаз, власні твори і старовинні романси. Ансамбль – вивчає і виконує музику народів світу. Цілі концертні програми пісень і танців Шотландії і Греції, Індії і США, кожної з країн Латинської Америки, музика Арабського Сходу і Вірменії, Франції й африканських країн…Більш 30 мов народів світу звучать на концертах «Гренади».  Ансамбль з величезним успіхом виступає у кращих концертних залах Німеччини та Фінляндії, Аргентини і Уругваю, Іспанії та Італії, Кіпру і Куби, Малайзії та Канади, Румунії та Польщі, Перу, Еквадору, Панами, Коста-Ріки, Нікарагуа та Парагваю, Греції та Болгарії, США, Великобританії та багатьох інших країн. Виступ ансамблю став кульмінацією концерту «Viva, Cuba!», і публіка була по-справжньому зачарована цим прекрасним колективом.

Усі разом ці заходи склали феєричну і чудову картину – таку ж, як і сама Куба. І ними вдалося сказати: «Спасибі, Куба!» не гірше, ніж словами і резолюціями, адже тепер у світі стало більше людей, закоханих у цю країну та її прекрасних людей.

Дмитро Столяренко, студент ФСП

Дата події