У березні-квітні 2010 р. відбувся щорічний конкурс на кращий дипломний проект та роботу освітньо-кваліфікаційного рівня “спеціаліст”. На конкурс було подано 97 проектів і робіт від 5 інститутів та 15 факультетів. Експертизу провели 95 висококваліфікованих викладачів за єдиними критеріями оцінки якості дипломних проектів і робіт. Методична рада затвердила лауреатів конкурсу. По університету видано відповідний наказ.

І місце у конкурсі зайняв дипломний проект “Гіронапівкомпас з інтегрально-позиційною горизонтальною корекцією”, виконаний студентом Андрієм Янчевським на кафедрі приладів та систем орієнтації та навігації ПБФ під керівництвом доцента В.В.Мелешка.

Дипломний проект виконано за завданням, узгодженим з Раменським приладобудівним конструкторським бюро (Російська Федерація).

У представленому проекті проведені теоретичні дослідження, моделювання поведінки гіронапівкомпаса в основному робочому режимі при використанні в контурі горизонтальної корекції інтегратора. Моделювання проведено як в пакеті Simulink, так і в скрипт-файлах.

Автор розробив програмне забезпечення для стенду, призначеного для визначення статистичних характеристик відходу (дрейфу) гіронапівкомпаса. Для перевірки розробки було зібрано стенд та проведені експериментальні дослідження одного з гіронапівкомпасів.

За результатами досліджень опублікована стаття у фаховому журналі. Результати розробки впроваджено в нові прилади Раменським приладобудівним КБ та в навчальний процес кафедри при проведенні практичних занять з дисципліни “Випробування і контроль приладів і систем”.

ІІ місце поділили дипломний проект з ММІ та дипломна робота з ХТФ.

1. Дипломний проект на тему “Комбінований осьовий інструмент” виконаний студенткою Єлизаветою Корепановою на кафедрі інтегрованих технологій машинобудування під керівництвом асистента кафедри О.А.Плівака.

Метою роботи є розробка цільного комбінованого інструменту для оброблення ступінчастих кріпильних отворів типу свердло-зенкер, що забезпечує високий рівень технологічності й у 2 рази підвищену стійкість, та розробка проектної технології виготовлення такого інструменту.

Проект виконано на замовлення ТОВ “Київтехцентр” відповідно до затвердженого ТЗ.

Розроблені в роботі рішення та гіпотези були підтверджені на створених автором дослідних зразках для лабораторних експериментальних випробувань.

2. Дипломна робота “Розробка технічних мийних засобів на основі оксиетильованої ріпакової олії” виконана студенткою Тетяною Горох на кафедрі технології неорганічних речовин та загальної хімічної технологіїі ХТФ під керівництвом доцента кафедри Г.М.Прокоф’євої.

Робота виконувалася відповідно до “Комплексної державної програми енергозбереження України” та технічного завдання на виконання НДР і є часткою важливих дослідницьких робіт, що проводяться на кафедрі.

Шляхом модифікації раніше розроблених на кафедрі технічних мийних засобів серії “КПІ-ТНР” інгредієнтами поліфункційної дії, серед яких особливої уваги заслуговує екологічно безпечна поверхнево-активна речовина на основі оксиетильованої ріпакової олії, розроблено новий ефективний технічний мийний засіб (ТМЗ).

Автором було проведено математичну обробку результатів експериментів, що дозволило встановити механізм хімічного очищення технологічного обладнання, а також прогнозувати процес розробки мийних засобів.

Дипломниця брала безпосередню участь у складанні технічних умов на мийний засіб ТМС-4-ВОУ та отримала позитивні результати промислових випробувань на виробництві ЗАТ “Діол”, що дозволило рекомендувати результати дипломної роботи до включення в технологічний регламент очистки деталей та обладнання компресорної техніки.

Результати роботи опубліковані в тезах доповідей двох міжнародних конференцій.

ІІІ місце поділили два дипломних проекти з ММІ та ІХФ, а також дипломна робота з ПБФ.

1. Дипломний проект “Розробка процесу обробки та обладнання для керованого нагріву дисперсних матеріалів лазерним випромінюванням” виконав студент Андрій Тимошенко під керівництвом професора В.С.Коваленка на кафедрі лазерної техніки та фізико-технічних технологій ММІ.

Робота присвячена актуальній проблемі – поліпшенню ефективності різних процесів лазерної поверхневої обробки матеріалів – напилення, наплавлення, легування та ін.

Автор розробив технологічний комплекс для реалізації процесів на базі СО2 лазера, а також виконав глибокі теоретико-експериментальні дослідження процесу взаємодії лазерного випромінювання з дисперсними порошковими матеріалами.

Результати дослідження викладені у двох статтях у фахових журналах.

2. Дипломну роботу “Ультразвуковий пристрій для вимірювання лінійного розміру та швидкості звуку в об’єкті контролю” виконав студент Сергій Грузін під керівництвом асистента Р.М.Галагана на кафедрі приладів і систем неруйнівного контролю ПБФ.

Її тема актуальна, оскільки присвячена створенню портативної комп’ютеризованої системи для визначення фізико-механічних характеристик об’єктів та матеріалів, що пов’язані з такими параметрами ультразвукової хвилі, як швидкість та згасання.

Робота виконувалась на замовлення Інституту проблем матеріалознавства ім. І.М.Францевича НАН України.

Автором було створено принципову схему цифрового тракту в САПР Altium Designer, а також написано програми роботи ПЛІС Xilnx мовою VHDL в САПР WebPACK ISE та мікроконтролера фірми Atmel мовою С++, а також скомпільовано для них прошивку. Проведено порівняльний аналіз існуючих цифрових трактів акустичних приладів для визначення швидкості ультразвуку в об’єктах контролю та обгрунтувано актуальність питання дослідження.

Результати роботи будуть використані відділом акустичних методів дослідження матеріалів Інституту проблем матеріалознавства ім. І.М.Францевича НАН України під час дослідження фізико-механічних властивостей матеріалів.

Матеріали роботи відображені в тезах доповідей трьох науково-технічних конференцій, у тому числі й міжнародної.

3. Дипломний проект “Обертова піч 4х60 з розробкою вихрового теплообмінника” виконав студент Володимир Бобах під керівництвом доцента кафедри хімічного, полімерного і силікатного машинобудування ІХФ В.Ю.Щербини.

Робота виконувалася в рамках міжнародного науково-технічного співробітництва згідно з договором №М/9-2009.

Моделювання теплових процесів і розрахунок на міцність обертової печі та теплообмінника було виконано за допомогою програми ВЕСНА, а дослідження аеродинаміки потоку – розрахункової системи FLUENT.

Автором було розроблено програмний модуль для побудови просторових комбінованих конструкцій і підсистему автоматизованого пофрагментного введення внутрішніх/зовнішніх граничних температурних умов.

За результатами роботи отримано патент на корисну модель, опубліковано три статті у фахових виданнях, зроблено доповіді на 2-х науково-технічних конференціях.

На засіданні Вченої ради університету ректор вручив переможцям конкурсу дипломи лауреатів.

За високий рівень керівництва дипломним проектуванням у наказі винесено подяку: доценту О.М.Галіновському (ФЕА), професору В.Я.Данилову (ІПСА), професору Е.Я.Епік (ТЕФ), доценту О.Г.Ждановій (ФІОТ), асистенту А.О.Журавльову (ІЕЕ), доценту А.М.Ковальчуку (ІЕЕ), професору С.В.Королю (ФЕА), доценту В.І.Мариненку (ТЕФ), доценту С.В.Сидоренку (ІХФ), асистенту Н.В.Стельмах (ПБФ), старшому викладачу Я.Є.Трокозу (ТЕФ), старшому викладачу І.Д.Фартушному (ФММ), доценту М.С.Шидловському (ММІ), професору С.В.Широкову (ТЕФ), асистенту С.В.Яворській (ІЕЕ).

Л.А.Ванчугова, методист навчально-методичного відділу

Згідно з наказом НТУУ «КПІ» від 10.03.1993 р. № 1-43 у березні-травні 2010 р. було проведено університетський конкурс на кращий дипломний проект та роботу освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст». На конкурс було подано 97 дипломних проектів та робіт від 15 факультетів та 5 інститутів. Експертизу здійснювали 94 висококваліфікованих викладача. Висновки експертизи Методична рада університету ухвалила 20 травня 2010 року, протокол № 9.

Відповідно до рішення Методичної ради, нагороджуються лауреати конкурсу на кращий дипломний проект та роботу:

ДИПЛОМОМ ПЕРШОГО СТУПЕНЯ:

  • Янчевського Андрія Юрійовича – випускника ПБФ за дипломний проект зі спеціальності 7.090901 «Прилади точної механіки».

ДИПЛОМОМ ДРУГОГО СТУПЕНЯ:

  • Корепанову Єлизавету Олексіївну – випускницю ММІ за дипломний проект зі спеціальності 7.090204 «Інструментальне виробництво».
  • Горох Тетяну Ярославівну – випускницю ХТФ за дипломну роботу зі спеціальності 7.091602 «Хімічна технологія неорганічних речовин »;

ДИПЛОМОМ ТРЕТЬОГО СТУПЕНЯ:

  • Тимошенка Андрія Миколайовича – випускника ММІ за дипломний проект зі спеціальності 7.090208 «Обробка матеріалів за спецтехнологіями»;
  • Грузіна Сергія Валерійовича – випускника ПБФ за дипломну роботу зі спеціальності 7.090903 «Прилади та системи неруйнівного контролю»;
  • Бобаха Володимира Володимировича – випускника ІХФ за дипломний проект зі спеціальності 7.090220 «Обладнання хімічних виробництв і підприємств будівельних матеріалів».

Також, нагороджуються керівники дипломних проектів та робіт – лауреатів конкурсу на кращий дипломний проект та роботу.

Повний текст наказу - на сайті Інформаційної служби НТУУ "КПІ" у внутрішній мережі ( http://document.kpi.ua/10_1-110 )