Україна – держава з високим рівнем освіти й науки. У третю суботу травня в нашій країні відзначається професійне свято – День науки. У цей день вшановуються наукові традиції, досягнення вчених, якими ми по праву пишаємося і на які покладаємо великі сподівання.

Про вдосконалення наукової та інноваційної діяльності в університеті розмовляємо з проректором з наукової роботи М.Ю.Ільченком.

– Як мають працювати науково-педагогічні працівники НТУУ “КПІ” для забезпечення відповідності НТУУ “КПІ” статусу дослідницького університету?

– Кабінет Міністрів України Постановою від 17.02.2010 р. № 163 затвердив Положення про дослідницький університет, що передбачає крім відповідних преференцій також і посилення вимог до наукової складової діяльності університету. Серед критеріїв дослідницького університету, зокрема, є: підготовка визначеної кількості наукових кадрів вищої кваліфікації; 50 докторських і 300 кандидатських дисертацій за останні 5 років, отримання не менше 50 патентів і ліцензій за ті ж п’ять років; опублікування в середньому протягом року не менше 150 статей у фахових виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз даних (Web of Science, SCOPUS) тощо.

Нормативне навантаження науково-педагогічних працівників на рікНормативними документами про освіту передбачено до 40% (620 годин) робочого часу, з 1548 загальних годин, спрямовувати на здійснення наукової роботи. У цей час науково-педагогічний працівник (залежно від посади, вченого звання та наукового ступеня) зобов’язаний виконувати та звітувати за заплановані наукові дослідження: участь у науково-дослідних та дослідно-конструкторських роботах; підготовку наукових дисертацій та монографій, підручників, навчальних посібників тощо; написання наукових статей, що входять до фахових видань та міжнародних наукометричних баз даних; підготовку та отримання охоронних документів на об’єкти інтелектуальної власності; участь у наукових та науково-технічних конференціях, конгресах, симпозіумах; керівництво науковою роботою студентів з підготовкою наукових статей, доповідей, конференцій, конкурсних робіт, заявок на видачу охоронних документів; виконання НДР, теми яких затверджені радами факультетів та інститутів тощо.

Для забезпечення відповідності НТУУ “КПІ” статусу дослідницького університету згідно з рішеннями Вченої ради університету від 12 квітня цього року з нового навчального року будуть упроваджені нормативи робочого навантаження викладачів із урахуванням усіх форм виконуваної ними наукової роботи, а також передбачено щорічне звітування науково-педагогічного працівника на засіданні кафедри про відповідність виконання наукової роботи індивідуальному плану та ін.

– Кілька років тому було запроваджено університетський конкурс “Викладач-дослідник” та “Молодий викладач-дослідник”. Чи потребує вдосконалення Положення про конкурс?

– Вченою радою університету 18 січня 2010 р. було прийнято рішення щодо доцільності удосконалення Положення про проведення конкурсу. З ним можна ознайомитися на сайті департаменту науки та інноватики. Серед іншого запропоновано в межах конкурсу започаткувати номінацію “Лідер року” для науково-педагогічних працівників, які за окремими показниками мали вагомі результати, але не ввійшли до числа переможців. У цій номінації будуть визначатися лідери: з обсягів виконуваної тематики, з інноваційної діяльності, з підготовки наукових кадрів, з наукових досягнень студентів, з міжнародного визнання публікацій. Переможцям видаватимуться дипломи та буде встановлено надбавку до заробітної плати.

– Поінформуйте, будь ласка, про вимоги до наукових фахових видань, що видаються навчально-науковими підрозділами НТУУ “КПІ”.

– У НТУУ “КПІ” сьогодні випускається 32 наукових періодичних видання. Критеріями дослідницького університету передбачено не менше 10 видань, що входять до переліку, затвердженого ВАК України. У зв’язку з участю КПІ у світовому рейтингу ми маємо потурбуватися про відповідність наших журналів критеріям участі в міжнародних наукометричних базах даних, зокрема Scopus, Web of Sciences та ін.

Для підвищення рейтингу (імпакт-фактору) наукових видань, що видаються інститутами і факультетами університету, журнали, збірники наукових праць повинні мати: свідоцтво про державну реєстрацію; можливість видання кількома мовами (українською, російською, англійською); загальнодержавну і/або зарубіжну сферу розповсюдження; тематичну спрямованість у певній галузі науки; у складі редакційної колегії повинно бути не менше трьох докторів наук відповідної галузі – штатних співробітників університету; склад редакційної колегії повинен бути інтернаціональним – за участю представників наукових установ країн СНД та інших країн світу; редактором (головним редактором) повинен бути штатний співробітник університету; друкуватися видання повинно за рекомендацією Вченої ради університету; мати стабільну періодичність (не менше одного разу на рік) та тираж не менше 100 примірників; обов’язково розсилатися до бібліотек України, перелік яких визначено ВАК України; електронна версія має розміщуватися на порталі наукової періодики України http//www.nbuv.gov.ua/portal/ наукове фахове видання. Наголосимо, що участь наших журналів у міжнародних наукометричних базах можлива лише за умови їх відповідності таким додатковим вимогам:

  • періодичне видання повинно мати інтернет-сторінку, де опубліковано склад редакційної колегії та зміст номерів журналу (реферативно-бібліографічний опис статей) за три роки українською, російською та англійською мовами;
  • англомовну назву журналу (зареєстровану) на обкладинці поряд з українською назвою;
  • періодичне видання повинно забезпечувати систематичну публікацію реферативно-бібліографічних описів статей англійською мовою. Бажано мати забезпечений доступ до певного тексту статей (як опцію);
  • наукові публікації періодичного видання повинні проходити незалежне зовнішнє рецензування.

– Будь ласка, кілька слів про інноваційну діяльність університету.

– Відрадно, що окремими факультетами – ВПІ, ІХФ, ФЕЛ, ТЕФ, ФЕА, ФІОТ – уже розпочато виконання проектів наукового парку “Київська політехніка” із залученням магістрантів. Заслуговує на увагу і підтримку ініціатива профспілкового комітету студентів щодо створення спільно із науковим парком “Київська політехніка” Інкубатора інноваційних студентських ідей.

Інноваційна діяльність неможлива без створення нової інтелектуальної власності. За три місяці 2010 р. отримано 76 патентів України (з них 3 на винаходи), подано 43 заявки (5 на винаходи). З отриманих патентів у 71 брали участь студенти й аспіранти. Плануємо організувати щорічний конкурс “Винахід року”. Важливим аспектом інноваційної діяльності є його навчальна складова. Мова йде про необхідність удосконалення викладання навчальних дисциплін з патентознавства та авторського права, основ наукових досліджень та технічної творчості тощо. В цілому креативна складова навчального процесу має бути підсилена.

Спільно з департаментом міжнародного співробітництва організовано зустрічі з фахівцями США, УНТЦ, міжнародної корпорації ІВМ, Дженерал Моторз, Samsung з проблем у інноваційній діяльності, комерціалізації результатів інтелектуальної праці тощо.

– Становленню наукових кадрів у НТУУ “КПІ” завжди приділялася належна увага. Що Ви можете нині розповісти про підготовку кадрів?

– У 1-му кварталі 2010 р. не оголошено до захисту жодної докторської дисертації, тож у педагогічних колективах потрібно створити атмосферу абсолютного сприяння тим викладачам і науковцям, які завершують роботу над докторськими.

У квітні-травні 109 аспірантів університету звітують у рамках весняної атестації про хід виконання індивідуального плану роботи. За півроку до закінчення аспірантури затверджується календарний план завершення дисертаційної роботи, визначається можливе місце працевлаштування випускника, насамперед на педагогічну та наукову роботу в нашому університеті. Підсумки атестації випускників та пропозиції щодо їх працевлаштування кафедри та наукові підрозділи мають подати до 1 червня 2010 р.

– Ми торкнулися багатьох важливих тем. А яке із завдань Ви вважаєте першочерговим?

– Щойно оголошено конкурс нових держбюджетних робіт на 2011 рік. Наше завдання – підготувати запити на нові теми з урахуванням підвищених вимог до них, зокрема в частині очікуваних науково-технічних результатів, за якими буде прийматися рішення експертними радами міністерства щодо включення або відхилення фінансування нових тем.

Підготувала Н.Вдовенко