27-29 березня 2010 року на базі НТУУ “КПІ” відбулася Всеукраїнська конференція з питань безпеки харчування, організована Всеукраїнською молодіжною громадською організацією  “Європейська молодь України” (ВМГО “ЄМУ”), НТУУ “КПІ”, Київським національним торговельно-економічним університетом (КНТЕУ) та Студрадою НТУУ “КПІ” за підтримки Міносвіти і науки України.

Серед учасників конференції – студенти, провідні науковці, представники бізнесу та мас-медіа. З вітальним словом до учасників конференції звернулася Марія Колесник – четвертокурсниця ФБТ, голова Комітету з пропаганди здорового способу життя ВМГО “ЄМУ”, стипендіатка Президента України. Вона наголосила на важливості участі молоді в активізації процесів розвитку споживчого руху в Україні.

Олександра Хробатенко та інші активісти Молодіжного центру “ОСА” КНТЕУ надали можливість бажаючим продегустувати нові види харчових продуктів, що є альтернативою fast-food, побачити, як проводяться дослідження, спрямовані на виявлення фальсифікації харчових продуктів за допомогою експрес-методів та отримати консультації з питань захисту прав споживачів. Президент “Екоклубу” Національного університету харчових технологій Олексій Пантелеєнко розповів про особливості роботи установки, що демонструє процес біологічного очищення води на харчовому підприємстві. Провідний експерт проекту ЄС-ПРООН “Спільнота споживачів та громадські об’єднання” Наталія Бородачова, виступаючи з доповіддю “Реклама та споживачі”, зазначила: “Розвиток реклами та зростання обізнаності споживачів – процес взаємопов’язаний”.

Ведучий програми “Знак якості” телеканалу “ІНТЕР” Костянтин Грубич, аналізуючи питання “Роль мас-медіа у формуванні громадської свідомості стосовно впливу харчування на здоров’я нації”, наголосив: “Результати наших досліджень свідчать про те, що більшість представлених на українському ринку продуктів харчування виготовляються за технічними умовами виробника, а не за ДСТУ. Це дозволяє вносити до традиційних рецептур нові інгредієнти, яких раніше просто не існувало, більшість з них не є  корисними для здоров’я людини, а інколи і становлять серйозну небезпеку”.

Також було проведено круглий стіл на тему “Харчування студентів: теорія і практика”, реалізацію якого забезпечив КНТЕУ. Між студентами, науковцями КНТЕУ, представниками центрів студентського харчування розгорнулась гаряча дискусія, в ході якої висвітлювалися такі питання: закордонний досвід організації харчування студентів, аналіз результатів анкетного опитування студентів щодо організації харчування в навчальних закладах України, аналіз результатів анкетного опитування студентів щодо організації харчування в закладах ресторанного господарства КНТЕУ, вегетаріанська кухня, оздоровче харчування та концепції організації харчування студентів у ВНЗ України. Модерував дискусію професор КНТЕУ, головний науковий співробітник Наукового центру профілактичної і клінічної медицини державного управління справами при Президенті України П.О.Карпенко.

Офіційний сайт проекту: http://www.foodsafety.com.ua

Марія Колесник, голова Комітету з пропаганди здорового способу життя ВМГО “ЄМУ”

Дата події