Найважливіше з результатів Наглядової ради КПІ

Підготовка інженерних кадрів для оборонки та дієві інженерні інноваційні рішення для фронту — це нині головні завдання КПІ ім. Ігоря Сікорського. Розробки науковців і студентів університету мають працювати на перемогу й активно застосовуватися нашим військом. Таку мету ставить перед науковими школами університету ректор Київської політехніки Михайло Згуровський.

«Наша головна пропозиція Наглядовій раді та Прем’єр-міністрові — це багатосерійне виробництво власної зброї. Ми бачимо необхідність у створенні дуже компетентного середовища в Україні, подібного до американського DARPA, що визначало б, які види зброї нам потрібні», – прокоментував ректор.

Після повномасштабного вторгнення КПІ трансформувався й швидко адаптувався до воєнного часу. Зокрема, команда провідних науковців та аналітиків
Ситуаційного центру КПІ в режимі нон-стоп обробляє та аналізує надважливі для країни дані. З-поміж іншого Центр спрогнозував можливі наслідки підриву Каховської ГЕС. Також Київська політехніка адаптувала освітню систему до потреб оборонно-промислового комплексу. Тепер університет готує управлінців для ОПК. На захист держави нині працює понад 300 фахівців.

Йдеться і про фізичне відновлення від наслідків війни. Фахівці університету разом із партнерами опікуються питанням протезування та реабілітації. У стінах Київської політехніки розробляють унікальні кістки, колінні й біонічні протези для військових і цивільних. Також у КПІ навчають майбутніх реабілітологів, які надаватимуть постраждалим якісну фізичну та психологічну допомогу.

«Київська Політехніка завжди була інтелектуальним флагманом. Надважливо, щоб ця інтелектуальна потужність була посилена і використана в повному обсязі. КПІ робить величезний внесок у нашу здатність оборонятись самим, не чекаючи сторонньої милості. Наша Кремнієва долина може бути не лише на базі мого рідного „Південмашу“, про що я кажу вже багато років — такі можливості є й тут, в Київській політехніці. У нас є все для того, щоби захищати себе: мізки, воля, школа, традиції. І я вірю в те, що наша спільна робота допоможе, насамперед захисникам України», — зазначив Леонід Кучма.

Один з наймасштабніших напрямів роботи КПІ — участь у космічній програмі України — залишається сталим під час великої війни. Інженери працюють над створенням супутників PolyITAN, три з яких нині перебувають на орбіті Землі. З досягнень інженерів — дослідження дії теплових труб, сонячних батарей і біофауни в космосі; зондування поверхні Землі з високою роздільною здатністю і для потреб оборони.

Київська політехніка й надалі триматиме інженерний фронт, лише нарощуючи показники за цим напрямом. І активно працюватиме на розвиток українського оборонного комплексу.

КПІмедіа

Дата події