23 червня 2024 року відзначив свій 75-річний ювілей професор кафедри математичних методів системного аналізу Навчально-наукового Інституту прикладного системного аналізу КПІ ім. Ігоря Сікорського (ІПСА) Петро Іванович Бідюк.

🖹

П.І. Бідюк – доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, відомий фахівець у математичному моделюванні нестаціонарних нелінійних процесів у різних галузях; методах статистичного аналізу даних, адаптивному прогнозуванні; автоматичному керуванні технологічними процесами, технічними системами.

Усе своє професійне життя Петро Іванович присвятив науковим дослідженням та освіті. Закінчив факультет радіоелектроніки Київського політехнічного інституту. Працює в КПІ з 1979 р. Посідав посаду старшого наукового співробітника кафедри технічної кібернетики з 1986 р. У 1986 р. захистив кандидатську дисертацію "Система мікропроцесорного управління блоком кристалізаторів у виробництві парафінів" під керівництвом проф. В.В.Ажогіна. У 1996 р. захистив докторську дисертацію "Аналіз та керування великими космічними конструкціями" за спеціальністю 05.13.03 – "Системи і процеси керування", науковий консультант академік НАН України М.З. Згуровський. З 1997 р. – професор кафедри математичних методів системного аналізу ІПСА. Має вчене звання професора  кафедри математичних методів системного аналізу (25.04.2001).  Результати його наукових досліджень висвітлені у 820 публікаціях, серед яких 9 монографій та підручників і близько 600 наукових статей.

Нині професор П.І.Бідюк викладає базові дисципліни: аналіз часових рядів, прикладну статистику проєктування, комп'ютерні інформаційні системи, моделювання економіки перехідного періоду. Студенти з великою зацікавленістю та повагою слухають лекції Петра Івановича, свідченням чого є високий рейтинг студентського оцінювання. Він здійснює наукове керівництво бакалаврами, магістрами, аспірантами. Завдяки його наставництву наука отримала 23 кандидатів наук, 3 докторів філософії  та 3 докторів наук. 5 разів поспіль професор Бідюк перемагав у конкурсі "Викладач-дослідник".

Наукові інтереси: математичне моделювання, методи прогнозування нестаціонарних нелінійних процесів на основі математичних і статистичних моделей; розробка теоретичних основ і методів аналізу причинно-наслідкових зв'язків в ієрархічних системах на основі баєсівських мереж, ймовірнісне прогнозування станів динамічних систем в умовах наявності невизначеностей різної природи.

Петро Іванович очолює наукову групу  "Ймовірнісно-статистичне моделювання і прогнозування нелінійних нестаціонарних процесів, менеджмент фінансових ризиків", був керівником та виконавцем багатьох наукових проєктів. Також він очолює секцію "Інтелектуальний аналіз даних для складних соціально-економічних процесів та систем" світової конференції "Системний аналіз та інтелектуальні обчислення" SAIC під егідою IEEE. Його роботу неодноразово відмічали грамотами, почесними грамотами та відзнаками КПІ ім. Ігоря Сікорського, Міністерства освіти і науки та Національної академії наук України, зокрема відзнакою НАН України "За підготовку наукової зміни", відзнакою МОН України "За наукові досягнення".

За досягнення у науковій та педагогічній діяльності, за сумлінну працю на благо університету Рішенням Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського від 24.06.2024 року П.І.Бідюку присвоєно почесне звання "Заслужений професор КПІ ім. Ігоря Сікорського".

Шановний Петре Івановичу, бажаємо Вам міцного здоров'я, творчої наснаги і подальших наукових звершень!

Колектив Інституту прикладного системного аналізу