Уже другий рік в НТБ ім. Г.І. Денисенка впроваджується у життя Стратегія Бібліотеки на 2021-2025 рр., що є для її співробітників дороговказом до всіх їхніх мрій, прагнень та цінностей. Звісно, усі вони спрямовані на задоволення потреб клієнтів, для яких і працює колектив та розвиває себе і бібліотеку з усіма її ресурсами, послугами та можливостями. Одним із головних клієнтів НТБ є викладач. Саме тому пропонуємо трохи поговорити про тандем бібліотекаря і викладача – що ми пропонуємо, якою бачимо співпрацю, як можемо полегшити його чи її життя в стінах університету.

Бібліотекар – партнер викладача

У нашій візії ми чітко прописали, ким хочемо бути: "Бібліотека КПІ – інтелектуальна, комунікаційна, інноваційна відкрита платформа; надійний партнер університетської та фахової спільноти у розвитку освітньо-наукового середовища". І ці слова найліпше транслюють наші щоденні кроки. Ми справді прагнемо бути партнером для кожного викладача, надавати йому чи їй всебічну фахову підтримку для ефективної організації навчальної, викладацької, дослідницької діяльності, зекономити їхній час та сили. З огляду на ваші потреби ми постійно вдосконалюємо наші послуги та ресурси, якими ви можете скористатися у зручний для себе спосіб: як наживо, так і дистанційно.

Яку ж саме підтримку ми пропонуємо викладачам?

Інформаційні ресурси

Насамперед, ви маєте доступ до всіх інформаційних ресурсів бібліотеки 24/7: е-каталогу, ELAKPI, цифрової бібліотеки, а також баз даних наукових та освітніх матеріалів. Ці ресурси відкриті для вас з будь-якого куточка світу, де є інтернет. Як ними користуватися, де і яка міститься інформація – ми завжди готові проконсультувати вас.

Паперові ресурси бібліотеки. Ви можете брати у користування видання з фонду бібліотеки – це більше ніж 440 000 назв друкованих видань! Для цього вам потрібно замовити видання в е-каталозі та забрати їх у бібліотеці або скористатися опцією "Книга поштою", і ми відправимо книги поштою у зручне для вас місце.

Паперові ресурси з інших бібліотек. Якщо якогось видання немає в нашому фонді, ми спробуємо доставити вам його з іншої бібліотеки України.

Електронні копії документів. Ще однією зручністю для вас є можливість замовити у нас цифрову копію частини книги/статті з фонду бібліотеки, інших бібліотек, передплачених ліцензійних баз даних – усе ми надішлемо вам на електронну адресу.

Тематичний підбір ресурсів

Якщо ви шукаєте, які є інформаційні джерела за темою вашої освітньої дисципліни або дослідження, ми легко підготуємо для вас перелік таких джерел, що наявні у фонді бібліотеки, інших бібліотеках, ELAKPI, відкритих та комерційних базах даних. Також ми надаємо списки наявних у бібліотеці інформаційних ресурсів для проведення акредитації/ліцензування кафедр, факультетів.

Матеріали до курсів

Організація доступу до рекомендованих джерел. Разом із викладачами ми розвиваємо сервіс е-каталогу "Матеріали до курсів", що відображає колекції навчальних матеріалів, які рекомендують студентам для вивчення того чи іншого навчального курсу. Якщо ви ще не користувалися цим сервісом, ми радо допоможемо вам створити в е-каталозі колекцію інформаційних джерел, які ви рекомендуєте слухачам свого курсу.

Інформування про нову літературу. Для актуалізації джерел до навчальних курсів ми можемо інформувати вас про нову навчальну та наукову літературу за галузями знань, що видано в Україні та за кордоном, та про відповідні матеріали у відкритих джерелах.

Придбання/передплата літератури для забезпечення освітніх дисциплін. Надсилайте нам замовлення на придбання матеріалів чи баз даних, яких ви потребуєте в процесі викладання, і ми докладемо всіх зусиль, щоб ці видання з'явилися в бібліотеці.

Освітні заходи та консультації

Для організації ефективного викладання та досліджень ми організовуємо чимало освітніх/навчальних заходів різної тематики: від інформаційних ресурсів, наукометрії, стилів цитування до розміщення матеріалів в ELAKPI, академічної доброчесності. Запрошуємо вас брати участь у цих заходах, а ще ініціювати їхнє проведення. Також ми завжди готові надати вам індивідуальні консультації з тієї чи іншої теми.

Праці викладачів

Якщо ви тільки підготували монографію, підручник, навчальний посібник, статтю тощо, можете звернутися до нас і ми визначимо індекс за Універсальною десятковою класифікацією (УДК) для вашої праці. Ми допоможемо опублікувати ваші освітні та наукові матеріали в ELAKPI. Також пропонуємо технічну перевірку підручників та монографій на плагіат.

Про всі послуги бібліотеки і як ними скористатися читайте у розділі  "Послуги" на сайті бібліотеки https://www.library.kpi.ua/. Якщо не вдається знайти потрібну послугу, ресурси чи інформацію – звертайтеся до бібліотекаря:

наживо: у бібліотеці на Довідці (1-й поверх);

телефоном: +38 (044) 204-82-75; +38 (068) 120-96-14; +38 (050) 544-67-27 (також можна писати у Telegram);

е-поштою: library@library.kpi.ua;

на сторінці у Facebook.

У разі потреби зустрінемось і в зумі! А щоб завжди бути в курсі усіх новин стосовно корисних для викладання та дослідження послуг, ресурсів, заходів та можливостей бібліотеки, пропонуємо вам підписатися на наші новини: https://www.library.kpi.ua/news-subscribe/

Працювати з бібліотекою легко, зручно та вигідно! Завжди чекаємо на вас!

Юлія Корян, проєктна менеджерка бібліотеки КПІ