Кілька тисяч вчорашніх випускників шкіл, які для подальшого навчання обрали КПІ ім. Ігоря Сікорського, взяли участь у традиційному святі «День першокурсника», яке відбулося 30 серпня на площі Знань університетського кампусу.

Корені цього свята сягають 1898 року, коли на церемонії відкриття новозаснованого вишу і початку навчання студентів першого його набору привітав перший ректор КПІ професор Віктор Кирпичов. На 4 відділення інституту тоді було прийнято 360 студентів. Цього ж року в сімі’ю київських політехніків влилося рекордне число нових членів – найбільше за декілька останніх років – майже 5300 хлопців і дівчат. Вищу освіту вони здобуватимуть на 18 факультетах і у 8 інститутах. Серед цих навчальних підрозділів є й один такий, що прийняв першокурсників уперше, – це новостворений Інститут аерокосмічних технологій. Крім того, в університеті відкрито й нові магістерські програми, за якими здійснюватиметься підготовка фахівців за сучасними, вкрай потрібними країні спеціальностями.

На початку урочистостей їх учасники хвилиною мовчання вшанували пам’ять київських політехніків, які віддали своє життя за свободу і незалежність нашої країни під час Революції Гідності та в боях на сході України.

Над площею Знань університету замайорів Державний прапор України. Право підняти його було надано курсантам 2 курсу Інституту спеціального зв’язку та захисту інформації КПІ ім. Ігоря Сікорського, відмінникам навчання Антону Польщину, Вадиму Мартинюку та Владиславу Глухову.

Після цього представники інститутів і факультетів університету пронесли площею кошики квітів. Ці квіти було покладено до монументів видатним ученим і конструкторам, навчання і діяльність яких були пов’язані з КПІ, науковцям і викладачам, які зробили вагомий внесок у становлення і розбудову університету, країни та світової науки, а також до монументу київським політехнікам, які загинули за Батьківщину в роки Другої світової війни, до хреста Героям Небесної сотні та до пам’ятника київським політехнікам, полеглим на сході України.

З привітаннями та напутніми словами перед новими членами великої родини київських політехніків виступили ректор університету академік НАН України Михайло Згуровський та почесні гості – народний депутат України, випускник КПІ 2009 року Іван Шинкаренко, Надзвичайний та Повноважний Радник-Посланник Грузії в Україні Давид Бочорішвілі, голова Київської міської організації профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь, голова Секції вихованців КПІ в Польщі, почесний доктор КПІ ім. Ігоря Сікорського, випускник КПІ 1959 року Януш Фукса, віце - президент Асоціації випускників КПІ Євген Бульда та інші.

На завершення офіційної частини перед новоспеченими першокурсниками пройшли наймолодші учасники свята – першокласники початкової школи «Майбутнє Політеху» Політехнічного ліцею КПІ. Їх вели переможці Всеукраїнських студентських олімпіад та Всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт.

За ними зі своїми розробками на площу вийшли представники факультетів, інститутів, наукових гуртків та лабораторій КПІ.

Присутні побачили один із спортивних автомобілів-болідів «Формула студент КПІ». Його представила команда розробників і випробувачів, які нині працюють уже над п’ятим за ліком автомобілем і щороку репрезентують університет на міжнародних змаганнях в різних країнах. Учасникам свята також було показано портативну водоочисну установку «Сова», яку призначено для автономного використання у Збройних силах України та інших силових структурах. Тоді – розроблений студентами та співробітниками зварювального факультету портативний ремонтний комплект «Рюкзак» – повноцінний пост для зварювання в польових умовах. Крім того, на площі було продемонстровано сучасне і компактне джерело живлення інвертороного типу для електродугового зварювання, здатне замінити традиційні пристрої вагою понад 100 кг. За колір і невеличкі розміри розробники назвали своє дітище «Золотий батон». Звісно, присутні мали змогу побачити й розроблені київськими політехніками наносупутники «PolyItan», а також моделі літаків і ракет, створені командою студентів – учасників гуртка «Авіа-та ракетобудування». Ця команда, до речі, цьогоріч посіла третє місце в конкурсі «Юкрейніан Рокет Челендж». Ефектну крапку в цьому проходженні поставив запуск однієї з моделей з даху Центру культури і мистецтв університету.

Оплесками зустріли учасники свята й колону іноземних студентів, які навчаються в КПІ, – вони приїхали до Києва з 40 країн!

За ними крокували кандидати і майстри спорту – члени університетських збірних команд з різних видів спорту. Серед них – призери і переможці всеукраїнських і міжнародних турнірів.

За традицією, завершали урочисте проходження члени художніх колективів Центру культури та мистецтв КПІ, а також переможці конкурсів «Королева КПІ» та «Містер КПІ», які в супроводі учасників цього конкурсу виїхали на площу в кабріолеті.

Святковий марш-парад студентів увінчався запаленням над площею Знань символічного факелу знань. Його студенту-першокурснику приладобудівного факультету, призеру Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Сергію Дмитренку передали призери цьогорічної Міжнародної студентської олімпіади з математики ІМС в Болгарії Владислав Шрам, Олександр Мішин та Роман Житар.

Сюрпризом для глядачів стала злива маленьких листівок з привітаннями, яка зненацька линула з квадрокоптерів, які ширяли над площею. Насамкінець над площею Знань пролунали залпи феєрверку. В небо поплили синьо-жовті полотнища диму, а потім – і великі літери «КПІ», зв’язані з жовтих і синіх повітряних кульок…

[30.08.2019 | 14:00-18:00] Cвято «День першокурсника»

30 серпня відбудеться святкування Дня Першокурсника - традиційного для Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» заходу. У програмі свята посвячення у студенти 121 набору КПІшників, знайомство із керівництвом, гостями і кращими студентами університету, виступи художніх колективів Центру культури і мистецтв.

ПРОГРАМА ПРОВЕДЕННЯ СВЯТА «ДЕНЬ ПЕРШОКУРСНИКА» 30 СЕРПНЯ 2019 р.

14:00-14:30 - ЗБІР ПЕРШОКУРСНИКІВ БІЛЯ КОРПУСІВ ФАКУЛЬТЕТІВ ТА ІНСТИТУТІВ
14:30-14:50 - РОЗМІЩЕННЯ ФАКУЛЬТЕТСЬКИХ ТА ІНСТИТУТСЬКИХ КОЛОН НА ПЛОЩІ «ЗНАНЬ»
15:00-17:00 - СВЯТО «ДЕНЬ ПЕРШОКУРСНИКА»
17:00-18:00 - ЗБОРИ ПЕРШОКУРСНИКІВ НА ФАКУЛЬТЕТАХ, ІНСТИТУТАХ ТА КАФЕДРАХ. ВРУЧЕННЯ СТУДЕНТСЬКИХ КВИТКІВ.

Дата події