29 березня 2017 року відбулася зустріч представників кафедри акустики та акустоелектроніки з керівниками IT-компаній Sprint-42, AUDYSSEY та Ring Labs. Метою зустрічі було встановлення корисних для обох сторін зв'язків. У Листі про наміри, підписаному завідувачем кафедри професором В.С.Дідковським та головним виконавчим директором IT-компаній Кірою Олександрівною Рудик-Кузьменко, зокрема зазначалося: "Метою нашої співпраці проголошуємо сприяння розвитку науки в галузі інформаційних технологій, а саме: сфери штучного інтелекту, машинного навчання в Україні шляхом покращення умов навчання студентів, тобто надання сучасного обладнання, необхідного для навчання студентів; надання грантів, співпраці у підготовці та проведенні спільних досліджень тощо".

Крім Листа про наміри, також було підписано Договір дарування, згідно з яким кафедрі було даровано корисні та потрібні для навчального процесу речі: штори-жалюзі для аудиторій 209 та 209А, комп'ютерний проектор, екран для проектора, а також радіомікрофонну систему Shure. Остання дуже згодиться викладачам та дисертантам, оскільки часто-густо гучності їхніх голосів недостатньо, щоб забезпечити гарну розбірливість мовлення.

К.О.Рудик-Кузьменко поінформувала студентів про вимоги до них як майбутніх айтішників. Вона розповіла про напрями діяльності компаній, керівником яких вона є. Студенти з великим інтересом слухали та ставили запитання: які мови програмування потрібно знати, наскільки важливим є знання англійської (відповідь: основні мови програмування для "рядових" програмістів – це С++ та Python, проте є категорія так званих "дослідників", які мають право користуватися програмним інструментарієм високого рівня – Matlab, Lisp та ін.; знання англійської є дуже важливим, оскільки доводиться тісно спілкуватися з американськими замовниками).

На запитання, що саме програмується, отримали відповідь, що це софт для різних ґаджетів та систем. Одним із прикладів є дверний відеодзвінок, який одночасно є елементом охоронної системи дому. Цей пристрій наділено штучним інтелектом, він розпізнає обличчя людей, які намагаються увійти в дім. Створення такого штучного інтелекту і є одним із завдань, що розв'язуються.

Інші проекти стосуються розпізнавання мовлення, виявлення ключових слів, ідентифікації дикторів – ці завдання мають вирішувати випускники саме кафедри акустики та акустоелектроніки. Справа в тім, що реальне мовлення відбувається на тлі потужних завад, переважно у вигляді навколишнього шуму – транспорту, вітру, голосів окремих людей і тварин тощо. Завадою є також реверберація та навіть відлуння, що мають місце у приміщеннях. І саме інженери-акустики повинні забезпечити придушення  завад, які суттєво знижують ефективність систем автоматичного розпізнавання мовлення.

Після зустрічі гостям було продемонстровано найбільш цікаві лабораторії кафедри – це заглушені кімнати, в яких час реверберації складає лише 0,1 секунди, а рівень шуму значно нижчий за той, що є в приміщеннях. Для порівняння зазначимо, що у звичайних приміщеннях університету час реверберації не менший за  0,6 секунди, а подекуди сягає 1,2 секунди.

На майбутнє домовилися про подальшу співпрацю. Планується проведення семінарів та навчальних курсів за участю представників IT-компаній. Доречним при цьому було б не тільки вивчення мов програмування та окремих спеціальних теоретичних питань, але й практичне закріплення знань шляхом моделювання пристроїв та систем із використанням сучасних мікроконтролерів і мікрокомп'ютерів.

Що стосується студентів, випускників та дисертантів кафедри – для них співпраця з IT-компаніями стане потужним стимулом для інтенсивного навчання в університеті та набуття потрібних знань і практичних навичок.

А. Продеус, проф. кафедри акустики та акустоелектроніки

Дата події