Наші студенти все впевненіше почуваються за кордоном. Вони не лише багато подорожують, навчаються за програмами подвійних дипломів, а й проходять стажування за численними європейськими проектами. Наводимо враження від стажування студентки ІЕЕ Ілони Бочкарьової.

З упевненістю можу сказати, що п'ятий курс в НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського" для мене залишиться незабутнім, адже навчання принесло неочікувану та надзвичайну радість стажування у Польщі, в Жешувському політехнічному університеті ім. Ігнація Лукасевича.

Потужна інформаційна інфраструктура, сучасні лабораторії, наукові гуртки різних напрямів, спортивний комплекс, величезна наукова бібліотека, високий рівень викладання – усе це робить Жешувську політехніку одним з найбільш престижних та популярних технічних університетів не тільки в Польщі, але й в усій Східній Європі.

Під час навчання я прослухала курси лекцій з моніторингу навколишнього середовища, біотехнології навколишнього середовища, промислових та спеціальних конструкцій, очищення та відновлення води, систем очищення та утилізації відходів, експлуатації водно-каналізаційних систем, хімії навколишнього середовища, статистики; технічної іноземної мови. З усіх предметів було складено іспит (залік) під час сесії, їх зарахували і в КПІ. Багато часу приділяла пошуку інформаційного матеріалу, працювала в бібліотеці, консультувалася з викладачами. Отримані знання буду застосовувати в навчальній діяльності. Уже опублікувала тези польською мовою, планую взяти участь у конференції, написати статтю про альтернативні джерела енергії в Польщі, працювати над магістерською роботою.

Стажування за кордоном – це не лише навчання, а й можливість ознайомиться з історією та культурою інших країн.

Давно мріяла побувати у Варшаві. Це місто сюрпризів. Найбільше вразив Центр науки  "Коперник", де можна цікаво пізнавати явища нашого прекрасного світу. Незмінний символ столиці – Русалка, тут завжди юрмляться туристи, особливо у спекотну днину. Працюють фонтани, від яких приємно віє прохолодою. Вразив також і зоопарк, де  представлена фауна з усієї планети.

Побувала я на екскурсії в соляній шахті у місті Величка (неподалік від Кракова), яка входить до списку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Досягла пішки глибини 135 метрів, подихала цілющим повітрям, дізналася про тяжку працю шахтарів.

Це була незабутня й надихаюча поїздка. Я отримала багато нових вражень та емоцій. Це цікавий і корисний досвід. Рекомендую!

Ілона Бочкарьова, 6-й курс ІЕЕ