24 лютого 2022 року росія почала відкритий повномасштабний наступ на нашу країну. Вибухи, що ми їх почули того ранку в усіх куточках України, сьогодні лунають чи не щодня. Ми розрізняємо звуки польоту шахедів, ракет і роботи ППО. Звуки вибухів знають у Києві й Харкові, Одесі й Дніпрі, Львові й Вінниці. У нас немає безпечних місць в країні. Війна триває.

Ця війна — сучасна. Це перша війна, в якій увесь світ спостерігає за рухом лінії фронту в режимі реального часу. Це перша війна, перевагу в якій забезпечують дрони й технології, а не танки й артилерія. І Київська політехніка робить усе, щоб допомагати нашим воїнам якомога ефективнішими розробками, інженерними рішеннями, обладнанням.

Ми взяли курс на розвиток оборонно-промислового комплексу і тримаємо його до сьогодні. Новітня зброя для оборони, розмінування, протезування та реабілітація — нині найголовніші наші справи.

З перших днів російсько-української війни, що розпочалася у 2014 році, понад триста київських політехніків, тисячі випускників минулих років зі зброєю в руках стали на захист Батьківщини. Сімдесят чотири з них віддали своє життя за свободу і незалежність України, пʼятьох вшановано званням Героя України.

Вічна памʼять і шана Героям.

Ми й далі тримаємось за наш найважливіший ресурс — наших людей. Благодійний фонд «Київський політехнік» продовжує озброювати українських воїнів.

Водночас ми робимо все можливе, аби навчальний процес був безпечним і ефективним. Завдяки розбудові мережі укриттів цього семестру ми збільшили кількість очних занять майже удвічі: близько 660 проти 350 минулого семестру. Переддипломна практика на підприємствах і в установах для студентів четвертого курсу також відбудеться в очному режимі. Загальна кількість студентів, що вийдуть на очне навчання, має сягнути близько 10 тисяч.

Два роки повномасштабної війни, десять років від початку російської агресії — це досить довгий період складних рішень, гірких втрат, болісних змін. І ми не знаємо, скільки ще триватиме ця війна. Тому маємо бути сильними, гнучкими й професійними, мислити якомога реалістичніше й тверезіше, щоб чимшвидше її закінчити.

Стараймося якнайкраще виконувати свою роботу і вірити у нашу спільну перемогу.

Слава Україні, слава її Захисникам!

Ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський

Дата події