Кінець грудня – саме той час, коли можна згадати все, що "творилося" і "витворялося" упродовж року. А ще – сказати "дякую" усім, хто разом з нами step by step робить Бібліотеку КПІ ще кращою. Дякуємо всім, хто завжди з нами, хто допомагає долати виклики та радіти перемогам.

Ми багато чого планували зробити в 2018-му: в чомусь перевершили свої очікування, десь не зовсім усе вдалося, але ми не боїмося робити наступні кроки. І ось деякі з них:

1. Ще більше проектів

Скучили за Освітніми студіями Гретера і Криванека? Так от, ми вже закупили всю техніку та меблі (обладнання вже в бібліотеці). Зараз лише чекаємо рішення від Київської міської ради, щоб можна було використовувати обладнання й офіційно відкрити Освітні студії.

Та одним проектом ми не обійшлися! Ми знову "пішли" в Громадський бюджет, де перемогли ще з двома проектами: Blender – центр змішаного навчання, PlayLab – релакс-зона з настільними іграми.

2. Ще більше заходів

Ми step by step розвиваємо змістовне наповнення наших Освітніх студій Гретера і Криванека (адже проект – це не тільки про сучасне обладнання, простір, а й про якісний контент). За 2018 рік ми організували 433 наукові, освітні та культурні заходи, які відвідали 16 780 учасників.

А ще ми започаткували нові цикли заходів: Історичні студії "Think about it" (лекції на тему історії, архітектури, транспорту, вітчизняної науки, техніки та української промисловості різних періодів історії), "Про художку" (лекції про письменників, їхні роботи, біографії і літературний вплив на сучасне суспільство).

3. Нові дистанційні послуги

Ми хочемо бути корисними для вас і онлайн. На сайті бібліотеки з'явилися три нові послуги:

– Хочете провести освітній захід в бібліотеці? Натискайте на "Замовити локацію" – опишіть свій захід, і наш івент-менеджер з вами зв'яжеться.

– Хочете більше знати про бібліотеку і побачити її з різних сторін? Натискайте на "Замовити екскурсію" – розкажіть трохи про себе та оберіть вид екскурсії. Екскурсію "Українці у світі" можна прослухати онлайн – ми зробили її і в аудіоформаті.

– Хочете щось почитати, та не знаєте що? Заповнюйте онлайн-форму "Що почитати?" – розкажіть про свої вподобання, і наш бібліотекар підбере для вас три книги на вибір.

4. Круті партнери

Ми не одні робимо Бібліотеку КПІ кращою. Нам допомагають друзі та партнери:

Компанія EPAM Україна передала бібліотеці технічне обладнання, що дозволяє без перешкод виходити в інтернет, працювати з сервісами бібліотеки та університету тощо. Завдяки Pepsi Co всі охочі можуть зіграти в бібліотеці в настільний футбол. А команда Школи універсального дизайну розробила рекомендації для створення середовища та послуг за принципами універсального дизайну для нашої бібліотеки.

5. Трохи цифр

Нам є що рахувати:

757017 – загальна кількість відвідувань бібліотеки! З них фізичних – 371 623.

3863 – стільки людей слідкує за нами у Facebook (у 2017 було 2 388).

1318 – стільки людей читає нас у Telegram (у 2017 було 609).

1375 – стільки людей спостерігає за нами в Instagram.

А ще ми маємо канал у YouTube – підписуйтесь і дивіться наші відео.

2598008 – кількість завантажень з ELA KPI (на 1498766 більше порівняно з 2017 р.).

Топ-5 найчитаніших книг 2018: "Задачи по общей физике" (Иродов И.Е.), "Загальний курс фізики" (Кучерук І.М.), "Загальна та неорганічна хімія" (Степаненко О.М. та ін.), "Сборник задач по математике для втузов". Ч.1. "Линейная алгебра и основы математического анализа" (под ред.  Ефимова А.Е.), "Задачник по физике" (Чертов А.Г.).

6. У гонитві за професіоналізмом

Ми вчимося у колег із зарубіжних бібліотек: члени нашої команди стажувалися та вивчали досвід колег у бібліотеках Варшавської і Познанської політехнік, Білоруського і Гродненського державних університетів.

А ще протягом року ми навчалися у різних тренерів: і побудові ефективних комунікацій, і тайм-менеджменту, і роботі в команді, і ще багатьом речам, аби стати кращими.

7. Ми за чесність

Ми організували цикл лекцій "Академічна ДоброЧесність: правила гри чи справа честі" та започаткували в бібліотеці "Чистий" четвер – день редагування профілів дослідника у Google Scholar.

8. Бібліотека року

Ми перемогли в конкурсі "Бібліотека року" від Української бібліотечної асоціації. І тепер офіційно та приємно: Бібліотека КПІ – бібліотека року 2018!

У новому 2019 році бажаємо усім step by step рухатися до своїх мрій!

Інф. НТБ ім. Г.І. Денисенка

Від редакції: 22–23 листопада 2018 р. у Києві пройшла звітно-виборна конференція Всеукраїнської громадської організації "Українська бібліотечна асоціація" (УБА). Делегати конференції затвердили Стратегію УБА на 2019–2021 рр. і обрали президію УБА на 2019–2021 рр. Президентом УБА обрано директора Науково-технічної бібліотеки ім. Г.І.Денисенка КПІ ім. Ігоря Сікорського Оксану Миколаївну Бруй.