22–26 січня 2018 року КПІ ім. Ігоря Сікорського та Університет м. Осло (Норвегія) провели в м. Осло школу для молодих математиків та студентів "Стохастичний аналіз, теорія ймовірностей та суміжні питання".

Учасниками школи від нашого університету стали 8 студентів та 8 молодих учених, а також чотири досвічених лектора з кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей ФМФ.

Школу було організовано в рамках спільного проекту кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей та Інституту математики Університету м. Осло, де свого часу працював видатний математик Нільс Абель.

Співпраця в галузі математичної освіти між двома закладами фінансується у 2017–2019 роках Центром міжнародної співпраці Норвегії за програмою EURASIA.

Програма школи включала міні-курси лекцій норвезьких професорів B.Оksendal, T.Lindstrоm та A.Bachouch про різноманітні застосування сучасного стохастичного аналізу, в тому числі й у задачах фінансової математики, за якою студенти ФМФ спеціалізуються на кафедрі математичного аналізу та теорії ймовірностей.

На прохання норвезьких колег доценти кафедри А.Б.Ільєнко та І.В.Орловський поділились своїм досвідом організації та проведення математичних гуртків для здібної молоді. Вони також провели майстер-класи з двох математичних тем, які викликали неабиякий інтерес норвезьких студентів. Проведення таких майстер-класів буде продовжено, оскільки Норвегія прагне успіху на Міжнародній математичній олімпіаді, яка в 2020 році відбудеться в м. Осло.

Керівники спільного проекту професори F.Proske та О.І.Клесов намітили плани подальшої роботи за проектом.

Інф. ФМФ

Дата події