1 березня 2017 року виповнилося 80 років Василю Герасимовичу Дригайлу. 50 років він пропрацював у Науково-технічній бібліотеці нашого університету, 25 років – на посаді директора. В.Г.Дригайло – відомий і авторитетний фахівець з бібліотечної справи, автор і співавтор наукових праць, навчальних посібників і довідників. Він обирався президентом Української бібліотечної асоціації, редагував інформаційний листок "Бібліотекар України". Йому присвоєні почесні звання "Заслужений працівник культури України", "Відмінник освіти України"; він нагороджений медалями "В память 1500-летия Киева", "Ветеран труда", почесною відзнакою "Золота відзнака гонорова" Головної технічної організації Польщі за розвиток зв'язків з бібліотеками польських ВНЗ. Вимогливість до себе і до підлеглих, працелюбність і працездатність, вміння довести розпочату справу до завершення – характерні риси В.Г.Дригайла як керівника. Водночас, мабуть, головна його риса – вміння творити добро і згуртовувати людей для добрих справ. І добро не забувається. Працівники НТБ щиро вітають Василя Герасимовича з ювілеєм, а ті, хто знає його довше за інших, з приємністю згадують.

* * *

Першим, кого я зустріла, коли прийшла до бібліотеки КПІ, був Василь Герасимович, тоді ще заступник директора. Він приймав мене на роботу. З'ясувалося, що ми ще й земляки. Ця зустріч і вирішила мою долю.

Багато кому з працівників бібліотеки є за що бути вдячними Василю Герасимовичу. Я не виняток. Щиро вдячна за професійні поради, за підтримку у складні часи, за вміння бути мудрим, терплячим, радіти успіхам інших.

Людмила Тепікіна, зав. відділом

* * *

Коли я закінчувала інститут, куратор нашої групи запропонувала мені вакансію в бібліотеці КПІ. Я, звісно, погодилась. І ось перед випускним засідає комісія з розподілу, присутні представники з багатьох київських бібліотек, і хтось з цих представників пропонує мені посаду у них. Василь Герасимович вигукує: "Ні, ні, ні. Вона вже засватана". "Шлюб" виявився вдалим – більше тридцяти років я у бібліотеці КПІ.

 Тетяна Катуніна, зав. сектором

* * *

Усі ми знаємо Василя Герасимовича як великого поціновувача поезії. Поезія супроводжує його протягом усього життя. Він знає напам'ять дуже багато віршів і прекрасно їх декламує.

Його святкові привітання завжди були поетичними. А під час Кримських бібліотечних конференцій він завжди знаходив кілька хвилин, щоб на березі моря послухати улюблені вірші, які завжди мав з собою на диктофоні чи аудиоплеєрі.

Олена Половян, головний бібліотекар

* * *

Життєве і професійне кредо ювіляра: відданість справі, високий професіоналізм, працелюбність і працездатність, наснага, мудрість, розуміння, любов до книги і до людей.

 Катерина Мошинська, зав. відділом

* * *

Мене Василь Герасимович приймав на роботу. Для мене він не тільки керівник, а й дуже чуйна, добра людина. Він знав про проблеми кожного з нас та завжди відгукувався, якщо потрібна була допомога або порада. Він дуже скромний, простий у спілкуванні, до кабінету директора можна було зайти в будь- який час.

 Марина Копійковська, зав. відділом

* * *

Василь Герасимович завжди приймав назад тих, хто шукав кращої долі в інших місцях. Люди повертались і починали працювати з більшою віддачею. Такий підхід до роботи з кадрами пішов на користь бібліотеці: у нас немає плинності кадрів.

Олена Кочубей,  бібліотекар І категорії

* * *

Для мене Василь Герасимович – взірець відданості професії, любові до нашого КПІ, спокійної мудрості та розважливості. Щирі вітання з ювілеєм! Нехай життя тече під знаком щастя, любові, поваги. Хай поруч будуть близькі, друзі. Дякую долі, що мала честь працювати поруч з Вами.

 Любов Миргородська, провідний бібліограф

* * *

Коли я закінчувала Інститут культури ім. О. Корнійчука і не уявляла, де буду незабаром працювати, до нас у групу прийшов Василь Герасимович і запросив нас до бібліотеці КПІ, яка щойно відкрилась у новій будівлі. Він так захоплююче розповідав про те, яка чудова бібліотека, який колектив в ній працює, що відмовитися було просто неможливо. Пройшли багато років, але я добре пам'ятаю цю зустріч, яка вирішила мою долю.

 Ірина Філоненко, провідний бібліотекар

* * *

Перше знайомство з директором у мене відбулося коли я ще була студенткою-практиканткою. Бібліотека тоді мені дуже подобалася, от тільки не знала, чи візьмуть мене на роботу. А коли прийшла влаштовуватися, Василь Герасимович відразу запитав, чи вмію я працювати на комп'ютері: якщо "так", то підеш працювати у відділ автоматизації будеш освоювати "Aleph". А вже через місяць він відрядив мене на конференцію "Електронні журнали видавництва Springer". Він доклав багато зусиль, щоб бібліотека була автоматизованою та сучасною.

 Світлана Богомол,  головний бібліотекар

* * *

Завжди пам'ятаємо його щиру турботу про всіх жінок колективу і увагу до кожної особисто.

 Євгенія Давтян, зав. сектором

* * *

Велике дякую за підтримку у навчанні, за втілення духу впевненості, за те, що Василь Герасимович є для мене прикладом людської гідності.

 Зоя Суровцева, бібліотекар

* * *

Приємною згадкою для мене залишилося перше знайомство з Василем Герасимовичем – мій прихід влаштовуватися на роботу в бібліотеку КПІ. Звичайно, я дуже хвилювалася, але коли зайшла в кабінет директора, привітність і його легка посмішка все вирішили. Співбесіда пройшла невимушено, якось навіть "по домашньому". Сумніви мої: залишитися працювати саме тут чи продовжувати пошук далі зовсім розвіялися. Я довгий час працювала в бібліотеці НДІ у Миронівці, звідки він родом. Від місцевих знаю, що там з теплом згадують В.Г.Дригайла та його родину.

Оксана Дмитрунь, зав. відділом

* * * 

Василь Герасимович – це моя молодість, тому згадується тільки хороше і тепле. Будівничий, науковець, бібліограф, майстер компромісу, лірик і мій політичний опонент. Многії літа!

 Людмила Дорошенко, бібліотекар

* * *

Василь Герасимович – це наш "бібліотечний хрещений батько". Мудрий, виважений, інтелігентний, порядний, людина, до якої можна звернутися за порадою і отримати відчутну допомогу. Він пам'ятає не тільки прізвища усіх працівників бібліотеки, але й ім'я та по-батькові кожного. Ставиться до усіх з однаковою повагою, що завжди відрізняє справжню Людину.

Світлана Барабаш, вчений секретар

 

Працівники бібліотеки щиро вітають шановного Василя Герасимовича зі славним ювілеєм! Зичимо міцного здоров'я, творчого натхнення, наснаги та сил в усіх починаннях. Миру та злагоди усій його дружній родині, щастя та добра! Завжди раді бачити його в бібліотеці, чекаємо на його нові книги, мемуари, ідеї та поради!