У спорткомплексі нашого університету 20–21 квітня відбулися змагання зі спортивної гімнастики в рамках спартакіади НТУУ "КПІ". На думку фахівців, КПІ –  єдиний в Україні вищий навчальний заклад, де проводять такі змагання. Метою є популяризація спортивної гімнастики та підведення підсумків роботи викладачів протягом навчального року.

Спортивна гімнастика доступна практично всім. Завдяки заняттям у студентів покращується постава, формуються рухові навички, з'являється бадьорість та енергія. Гімнастика спрямована на збереження та покращення здоров'я і краси, формування відчуття ритму та темпу, виховання фізичних якостей та набуття прикладних навичок.

За програмою були проведені змагання в індивідуальному та командному заліках серед студентів. Участь узяли 23 факультети. У безкомпромісній боротьбі визначилися переможці: I місце – ФБМІ, II місце – ІХФ, III місце – ФТІ.

Особиста першість серед дівчат. 2-й розряд: I місце – Світлана Пилипенко (ФБМІ; 28,9 бала), II місце – Ольга Крестошина (ІХФ; 28,1 бала), III місце – Ганна Ступак (ФММ; 27,8 бала). 3-й розряд: I місце – Олександра Дифучина (ФІОТ), Марія Ільїна (ФІОТ), Марія Брюхацька (ФТІ), Віроніка Мазанка (ФІОТ), усі з результатом – 28,3 бала; II місце – Олена Бойчук (ІПСА, 28,0 балів), III місце – Марія Козлюк (ФІОТ, 27,6 бала).

Особиста першість серед юнаків. 1-й розряд: I місце – Михайло Маслов (ФБМІ; 45,7 бала). 2-й розряд: I місце – Олексій Сміхнов (ХТФ; 44,9 бала), II місце – Євген Фадєєв (ІХФ; 44,7 бала), III місце – Вадим Дорошенко (ІЕЕ, 44,6 бала). 3-й розряд: I місце – Дмитро Михайлець (ММІ, 46,9 бала), II місце – Олександр Труба (ФІОТ, 46,7 бала), III місце – Олексій Ковенько (ФІОТ, 46,5 бала).

До суддівської бригади були запрошені кваліфіковані фахівці зі спортивної гімнастики: судді республіканської категорії – завідувач кафедри фізвиховання Київського університету ім. Б.Грінченка доцент А.М.Єретик; ст. викладач кафедри теорії і методики фізвиховання НПУ ім. М.П.Драгоманова майстер спорту В.Ф.Шегімага; судді вищої категорії – майстри спорту, студенти НУВФСУ І.Люльчук і А.Станков. Також у суддівстві взяли участь викладачі кафедри фізвиховання НТУУ "КПІ": ст. викл. А.М.Смовженко, доцент І.В.Зеніна, ст. викл. В.І.Шишацька, викл. В.Е.Добровольський, ст. викл. С.У.Шарафутдінова.

Говорять учасники.

Після поєдинків спортсмени поділилися враженнями, які записала студентка  ІПСА Олександра Чечельницька.

Ігор Шевчук: Спочатку відчував легкий мандраж. Та заряд позитивних емоцій переміг хвилювання. Результатом задоволений, адже головне не перемога, а участь. Хочу сказати величезне "дякую" моїм викладачам, які навчали і надихали. Чекайте мене на наступних змаганнях, буду тренуватися весь рік, щоб показати клас. До речі, якщо побачите на фотографіях хлопця, який найбільше падає, – то був я.

Олександра Дифучина: Це був мій дебют у спортивній гімнастиці, адже до цього довго займалася гімнастикою художньою. У залі панувала дружня атмосфера. На розминці учасники давали поради одне одному та ділилися особистим досвідом. Хочу відмітити гарну організацію змагань. Особливо мене здивувало і порадувало, що нас, простих студентів, оцінювали судді республіканської категорії. Загалом, дуже круто, що у студентів КПІ є можливість розвиватись не тільки фахово, а й фізично. Хочу подякувати викладачам за організацію цієї спартакіади. Завдяки їм я спробувала себе в чомусь абсолютно новому, набула гарного досвіду і тепер з гордістю можу сказати, що маю третій розряд зі спортивної гімнастики.

Валерія Кондратюк: Це було неймовірно! Для досягнення результатів треба наполегливо працювати, і я сподіваюся, що в наступному році мій виступ буде кращим. Сподобалися виступи суперниць, щиро раділа, коли в інших щось виходило, адже ми всі молодці!

Михайло Маслов: Тепла атмосфера, класні суперники, які активізують мотивацію для саморозвитку. Дякую суддям, усе було чудово й оперативно. Якщо буде час – прийду на третьому курсі показати ще кращий результат. Хочу подякувати моїй команді, відчувалось, що ми добре знайомі і підтримуємо одне одного, це було найвагомішим фактором моєї перемоги.

Євген Фадєєв: Змагання пройшли напружено, були сильні суперники. Сподіваюся наступного року досягти більшого успіху. Люблю займатися спортом і дякую викладачеві Володимиру Едвардовичу за допомогу в підготовці. Тим, хто хоче займатися, бажаю не лінуватися. Бути кращим – мотивує досягати навіть таких результатів, які на початку здавалися неможливими.

Мені, як і кожному викладачеві, приємно за студентів, які наважилися взяти участь у змаганнях. Навіть більше, ми пишаємося їх досягненнями. Радісно спостерігати бадьорість, енергію та азарт в очах учасників та бачити серед учасниць дівчат, які боялися та довго не могли наважитись взяти участь у змаганнях. Який подвиг для них – побороти свої страхи  та вийти переможцями із залу. Здається, зовсім недавно був вересень, коли на заняття прийшли невправні студенти, а навесні – зовсім інша справа, вони здатні показати клас. І це не може не радувати!

В.І.Шишацька, головний суддя змагань, ст. викл. каф. фізвиховання

Дата події