Всеукраїнська студентська олімпіада з енергетичного менеджменту пройшла в НТУУ "КПІ" на базі Інституту енергозбереження та енергоменеджменту 22–24 квітня 2013 р. У ній взяли участь 11 провідних ВНЗ України. Нині такі змагання мають особливе значення, оскільки пропагують ідеї енергозбереження, ощадного використання природних ресурсів, впровадження альтернативних та відновлювальних джерел енергії.

За три дні олімпіади проведено основний тур змагань, учасники відвідали Державний політехнічний музей при НТУУ "КПІ", журі виявило переможців олімпіади в особистому і колективному заліку, оргкомітет підвів підсумки та нагородив учасників грамотами й дипломами, вручив подарунки від спонсорів.

Білет олімпіади складався з двох теоретичних питань і трьох задач, які пов'язані з проблемами електротехніки, теплоенергетики та енергетичного менеджменту. Під час перевірки конкурсних робіт виявлено достатньо високий рівень підготовки студентів, їх вміння вирішувати задачі енергозбереження в галузі електротехніки та теплоенергетики, теплопостачання та електроспоживання.

Переможцями олімпіади в особистому заліку стали: М.Лукінов, НТУУ "КПІ" (1-ше місце); Т.Юнік, Тернопільський ТУ (2-ге місце), В.Бублей, НУВГП, м. Рівне (2-ге місце); О.Молошний, Сумський ДУ (3-тє місце), Д.Карпенко, НТУУ "КПІ" (3-тє місце), А.Тишковець, НУВГП, м. Рівне (3-тє місце). У командному заліку І місце завоювала команда НТУУ "КПІ"; ІІ місце – команда НУВГП, м. Рівне; ІІІ місце – команда СумДУ. Оргкомітет олімпіади висловлює подяку керівництву і провідним викладачам університетів, які підготували обдаровану студентську молодь, що здатна вирішувати складні питання і в подальшому стане впроваджувати ідеї енергозбереження та енергоменеджменту в життя.

Особлива подяка спонсорам олімпіади: компанії "MITSUBISHI ELECTRIC", компанії WILO, Міжнародному київському енергетичному клубу, Німецькому товариству міжнародного співробітництва GIZ, Державному агентству з енергоефективності та енергозбереження, які підготували подарунки студентам і викладачам ВНЗ.

На закритті олімпіади виступила керівник пілотного проекту "Енергоефективна забудова" пані Крістіана Хагенедер, яка зазначила, що проведення олімпіади сприяє підвищенню підготовки фахівців з енергоменеджменту, стимулює молодь до творчої праці. Також учасників олімпіади привітали: в.о. директора ІЕЕ НТУУ "КПІ" доц. В.В.Прокопенко, директор Київського центру підготовки енергоменеджерів доц. Є.М.Іншеков, завідувач кафедри електропостачання ІЕЕ проф. С.П.Денисюк, завідувач кафедри теплотехніки та енергозбереження ІЕЕ проф. В.І.Дешко та проф. кафедри ТЕ ІЕЕ С.М.Константінов, один із засновників спеціальності "Енергетичний менеджмент", автор провідних підручників з технічної термодинаміки.

 Оргкомітет висловлює вдячність співробітникам ІЕЕ доц. В.О.Виноградову-Салтикову, доц. Т.О.Ринковій, завідувачу лабораторії Л.Г.Гажівському та ін. за активну участь у підготовці та проведенні олімпіади. Наступного року НТУУ "КПІ" знову прийматиме учасників уже ІХ Всеукраїнської студентської олімпіади з енергетичного менеджменту.

Тетяна Ринкова, доц. кафедри теплотехніки та енергозбереження

Дата події