Другий етап Всеукраїнської студентської олімпіади з історії України відбувся 22–23 березня 2013 р. на базі Навчально-наукового інституту історії та права Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського. В олімпіаді взяли участь 36 профільних і 27 непрофільних ВНЗ, загальна кількість учасників склала 132 студенти.

Перше місце виборов представник Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна Кирило Каштанов; друге місце поділили 7 учасників, 10 учасників отримали дипломи ІІІ ступеня. Серед них і студент 5-го курсу факультету соціології і права НТУУ "КПІ" Станіслав Моторний. Це гарний результат для непрофільного вишу.

На кафедрі історії ФСП вважають, що студенти, які представляли НТУУ "КПІ" на олімпіаді, мають великі наукові перспективи. КПІ надає гарні можливості для їх подальшого зростання, поглиблення знань та вдосконалення професійної майстерності.

На запитання, чим його приваблює історія, Станіслав відповів, що хоче розуміти, чому в країні відбуваються ті чи інші процеси, що їм передувало. На олімпіаді йому було цікаво спілкуватися з однолітками, оглянути місто, яке має давню історію.  Організаційний комітет олімпіади сприяв не лише науковим здобуткам, а й культурно-розважальним заходам. Для учасників були організовані поїздка до національного історико-археологічного заповідника "Ольвія", відвідування експозиції  Музею корабельної  слави Заводу імені 61 комунара та музейного комплексу "Старофлотські казарми". Крім того, зусиллями співробітників Інституту історії та права була проведена пізнавальна екскурсія в Музеї археології та етнографії інституту.

"За роки навчання в КПІ, – поділився Станіслав, – я зрозумів, що основним завданням університету є не надання фактичних знань, а вироблення у студентів методології для вирішення тих чи інших завдань у складних ситуаціях, для самостійного пошуку й систематизації потрібної інформації". Станіслав вважає, що в НТУУ "КПІ" студенти отримують якісну освіту, про що свідчать і перемоги на олімпіадах, і всілякі рейтинги.

Ольга Махно, викладач ФСП

Дата події