17 лютого 2013 року із польського міста Жешов повернулася група українських експертів, які протягом тижня вивчали діяльність польських інституцій із працевлаштування. Експерти ознайомились з діяльністю Підкарпатського корпусу добровільної праці, який займає місце у структурі органів працевлаштування, аналогічне українським обласним молодіжним центрам праці. Польські спеціалісти  представили докладну інформацію щодо правових підстав діяльності, структури організації, проектної діяльності, особливостей функціонування її одиниць у сфері посередництва праці та професійних консультацій, а також освіти та виховання молоді.

Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут" представляла юрисконсульт юридичного відділу Єлизавета Кузьменко.

Також експертна група побувала у Воєводському та Повітовому центрах зайнятості Підкарпаття. Польські колеги гостинно приймали українських фахівців, ділились корисною інформацією, своїми напрацюваннями у сфері зайнятості молоді. Вивченню діяльності польських інституцій допомагали жваві дискусії та обговорення, під час яких експерти могли поставити усі важливі для них запитання, глибше зрозуміти особливості роботи польських колег.

Під час стажування учасники проекту побували у Вищій школі інформатики і менеджменту у Жешові. У цьому навчальному закладі навчається велика кількість студентів з України. Дуже корисним виявилось спілкування зі спеціалістами Бюро кар'єр вищої школи. Вони поділилися своїм досвідом у сфері добрих практик працевлаштування та організації стажування для молоді.

Не менш цікавим та корисним виявилось перебування експертної групи у приватній фірмі BD CENTER. Експерти ознайомились з діяльністю фірми для комерціалізації, передачі знань і технологій зі світу науки до світу бізнесу.

Отриманий досвід та інформацію щодо польських практик працевлаштування експерти мали можливість обговорювати та опрацьовувати під час робочих зустрічей. Різноманіття думок не раз ставало приводом для цікавих дискусій. Врешті, представники із різних регіонів України змогли виробити механізми подальшої співпраці між собою та з польськими партнерами.

Підсумки проекту було підбито у п'ятницю, 15 лютого, під час проведення Міжнародного семінару. Зі словами вдячності до всіх присутніх звернулися координатори проекту із польської та української сторін Валентина Дмитренко та Святослав Абрам'юк, а також високоповажні представники польських державних інституцій.

Експерти ближче ознайомились з історією та культурою приймаючої сторони, відвідавши цікаві екскурсії підземною трасою в Жешові, по Замку Потоцьких в Ланцуті та по Музею Спадщини скла в Кросно.

Результатом роботи українських експертів стало:

  1. Створення Коаліції організацій, установ та інституцій, які сприяють працевлаштуванню молоді в Україні, та підписання відповідного Меморандуму;
  2. Підписання між керівниками українських організацій із працевлаштування порозумінь про співпрацю з польським Підкарпатським корпусом добровільної праці;
  3. Вироблення експертами конкретних напрямків для подальшої спільної діяльності у сфері працевлаштування.

Сподіваємось, спільними зусиллями експертів досвід Польщі щодо ефективної політики працевлаштування молоді буде ефективно впроваджено в діяльність організацій, які займаються працевлаштуванням молоді в Україні.

Стажування проходило в рамках міжнародного проекту "Пошук нових механізмів і працевлаштування молоді", який фінансується за рахунок Благодійного фонду імені Богдана Гаврилишина. Організаторами виступили Всеукраїнська молодіжна громадська організація "Молодіжний центр працевлаштування", Тернопільський обласний молодіжний центр праці та Добровільний корпус праці Прикарпаття (Польща).

Єлизавета Кузьменко

Дата події