Українсько-Японський центр НТУУ «КПІ» постійно проводить заходи, спрямовані на ознайомлення киян з японською культурою. Ось і 3 лютого 2013 року у фойє Науково-технічної бібліотеки НТУУ «КПІ» було проведено новорічне свято Мотіцукі. Приготування до нього розпочалися з самого ранку. І ось, нарешті, всі почули звуки барабанного бою – свято розпочалося. Присутніх привітали Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Тоічи Сакато та директор Центру міжнародної освіти НТУУ «КПІ» Борис Архипович Циганок.  

мотіПісля урочистого відкриття господарі свята продемонстрували приготування рисових колобків «моті». Це, згідно з японськими звичаями, – цілий ритуал. Уже зварений рис подрібнюють у спеціальній ступі «усу» (на фото) за допомогою велетенських молотів «кіне». За традицією, це дозволяється робити лише чолові­кам й супроводжується це дружнім вигуком «йоі – шьо». Тісто формують доти, доки рис не стає тягучою масою, з якої і ліплять потім невеличкі колобки. Традиційно моті їдять з різними соусами: солодкою пастою з червоної квасолі, з сухими водоростями. Рисові кульки також обгортають у суміш із перетертої сої з цукром або ж приправляють соєвим соусом чи соусом з японської редьки.

За 7 років існування Українсько-Японський центр НТУУ «КПІ» завоював любов не лише українських студентів, але й тих японців, які живуть і працюють в Україні. Тож і захід, присвячений новорічному святу Мотіцукі, мав великий успіх насамперед завдяки їхній участі у підготовці та проведенні цього дійства. Його тепла, приязна атмосфера вкотре засвідчила, що Центр уже став місцем, де раді кожному, кого цікавлять японські традиції, і куди можна приходити для знайомства з культурою Країни Вранішнього Сонця, навчання та спілкування.

Катерина Вахріна

Дата події