"Бережи Energy!" – це гасло супроводжувало у КПІ програму "Енергоефективні університетські містечка". До її реалізації КПІшники долучилися на радіо, у друкованих ЗМІ, під час громадських заходів, у соціальних мережах. Програма є складовою частиною проекту "Реформа міського теплозабезпечення в Україні", що реалізується Інститутом місцевого розвитку. Проведена студентами робота виявилася своєчасною, адже університет стоїть на порозі здійснення невідкладних заходів з підвищення ефективності енергоспоживання та модернізації матеріально-тех-нічної бази і систем енергозабезпечення будівель, формування енергоощадливої свідомості трудового колективу та студентів. А тепер ми презентуємо підсумки цієї довготривалої інформаційної кампанії.

Протягом майже семи місяців студенти п'яти інститутів і факультетів: ІЕЕ, ВПІ, ТЕФ, ФСП та ФММ провели низку заходів:

  • енергетичний аудит 22-го корпусу та 16-го гуртожитку – обстежили теплові пункти будівель, провели тепловізійну діагностику ого-роджувальних конструкцій будівель, склали температурні карти приміщень та енергетичні баланси будівель тощо;
  • запропонували та провели екологічну й економічну оцінку заходів з енергозбереження по досліджуваних будівлях;
  • організували інформаційну кампанію з питань енергозбереження в НТУУ "КПІ" – ролики на "Радіо-КПІ", флешмоб "Бережи енерджи!", тижні енергоефективності в гуртожитку № 16, збір макулатури, конкурс на кращу студентську статтю на тему енергозбереження тощо.

Найбільш активними учасниками Програми, що гідно представили університет на заключній конференції, яка відбулася 24-25 травня в готелі "Братислава", визнані студенти ІЕЕ: Ганна Кібякова, Олег Степаненко, Марина Голуб, Анастасія Куцан (усі з гр. ОТ-81); Катерина Рабчук , Олеся Панченко, Оксана Пецкова, Тетяна Мазаєва (усі з гр. ОН-81); Денис Жуков, Віталій Опришко, Антон Дорош, Валентина Юркова, Катерина Місеч (усі з гр. ОН-82), Ігор Ополінський (гр. ОЗ-92) та студенти ВПІ: Віолетта Іванова, Анна Пихтіна, Ганна Розвалова, Катерина Янюк, Андрій Киричок, Анастасія Пивовар (усі з гр. СРЗ-91). Керували та спрямовували роботу студентів: викл. каф. видавничої справи та редагування ВПІ, к.і.н. О.О.Балюн, асист. каф. теплотехніки та енергозбереження ІЕЕ М.М.Шовкалюк, асист. кафедри електропостачання ІЕЕ, к.т.н. О.В.Бориченко, доц. каф. економіки і підпри-ємництва ФММ, к.т.н. Є.Г.Скловська, доц. каф. інженерної екології ІЕЕ, к.т.н. В.С.Козьяков.

Особливо хотілося б відмітити заходи, проведені студентами для популяризації енергозбе-реження в гуртожитку №16. Так, під час проведення конкурсу на зменшення споживання природного газу за два місяці (лютий-березень) вдалося заощадити 520 м3 газу порівняно з цим же періодом минулого року. Питомі показники споживання на одного студента скоротилися з 2,25 до 2,05. Також відбулося змагання на найбільш енергоефективну поведінку мешканців гуртожитку, що заохочувало вимикати світло, воду, природний газ, коли в їх використанні немає потреби. Збір макулатури та благодійні внески студентів і викладачів ІЕЕ дозволили придбати 75 енергозберігаючих ламп, що замінили лампи розжарювання на одному з чотирьох стояків гуртожитку. Ефективним виявився захід зі створення сторінки "http://vk.com/berezhi_energy" в соціальній мережі, де студенти повідомляли про хід подій та знайшли чимало однодумців, які бажають і надалі ощадливо використовувати енергію.

Реалізовані студентами ініціативи в рамках Програми підтвердили високий рівень знань з питань проведення енергетичних обстежень будівель, техніко-економічних та екологічних розрахунків, реалізації інформаційних заходів, а інформаційна кампанія буде продовжена й цього року в рамках проведення Тижня енергоефективності НТУУ "КПІ".

О.М.Шевченко, головний енергоменеджер НТУУ "КПІ", В.Іванова, студентка ВПІ