У рамках "Тижня науки" на факультеті авіаційних і космічних систем НТУУ "КПІ" пройшла виставка-конкурс учнівських робіт під назвою "Крила мрії". Участь у цьому заході взяли учні київських шкіл № 36 ім. С.П. Корольова та середньої школи № 304, гімназій № 143 та № 178.

В організаційному комітеті конкурсу, окрім фахівців факультету, у цьому році працювали співробітники відділення технічних наук Київської малої академії наук, зокрема, Вікторія Едуардівна Попова.

Напрями конкурсу були пов'язані зі спеціальностями факультету: робототехніка, керування; автоматика, електроніка; програмування, 3-D моделювання; конструювання авіаційної та космічної техніки; комп'ютерні вимірювання і технології.

Мета конкурсу – знайти і підтримати дітей, яких цікавить дослідницька робота у зазначених напрямах.

На конкурсі були представлені роботи: модель біплана "Tiger Moth", виконана ученицею п'ятого класу Меріам Мамєлєковою; вертоліт з гумовим двигуном; модель екраноплана; система стабілізації квадрокоптера (вертоліт з чотирма гвинтами); дослідження двигунів до безпілотного літального апарата; дослідження властивостей матеріалів для літальних апаратів; дослідження умов виникнення корозійних ушкоджень елементів літака та інші.

Члени журі, фахівці факультету авіаційних та космічних систем Ю.І. Бондар та В.В. Бурнашев, на очному турі уважно й доброзичливо слухали конкурсантів, ставили запитання, проводили критичний аналіз робіт та надавали рекомендації щодо подальшого вдосконалення наданих проектів.

15 травня 2012 року в залі засідань адміністративної ради НТУУ "КПІ" відбулося нагородження конкурсантів. Усі учасники конкурсу отримали призи та подарунки. Перше місце було присуджено учню середньої школи №85 Ігорю Макарову за роботу "Проект здійснення запуску ракет-носіїв з борту літака". У рамках цієї роботи було представлено макет транспортного літака типу "Мрія" та ракети-носія з крилом спеціальної форми. На думку автора, проект має вирішити проблему відсутності в Україні космодрому. За оригінальність ідеї переможець конкурсу отримав перше місце та приз – зовнішній жорсткий диск.

В.Ф. Кришталь, член оргкомітету конкурсу

Дата події