У серпні 2011 року виповнилося 450 років з часу створення Пересопницького Євангелія. Ця дата була урочисто відзначена у Видавничо-поліграфічному інституті. Організатори, студенти товариства "Бібліо-6Р", зробили все, щоб створити святкову атмосферу. Аудиторія була оформлена в українському народному стилі. Звучала класична музика. Ведучі – студенти Юлія Колеснік та Ігор Степанюк – підготували і провели презентацію факсимільного видання книги.

Директор ВПІ професор П.О.Киричок представив почесного гостя свята – директора видавничого дому "АДЕФ-Україна" І.В.Шпака. Цей видавничий дім у 2008 р. здійснив фак­симільне видання Пересопницького Євангелія.

Справа ця була дуже непростою, бо книга мала бути максимально близькою до оригіналу за розмірами і вагою (а це 964 сторінки тексту, формат книги 240x380 мм, а вага 9,3 кг). Папір на дотик повинен був нагадувати пергамент відповідної щільності, для чого видавці застосували дизайнерський офсетний папір високої щільності, виготовлений на замовлення. Необхідно було також повністю відтворити колір сторінок та чорнил, ілюстрації, пошкодження, помітки. Багато проблем було вирішено на етапі додрукарської підготовки макету: виконано електронну реставрацію книги, зокрема, усунено геометричні деформації сторінок і залишкові дефекти (порошинки, подряпини).

Затамувавши подих, студенти слухали розповідь про велетенську роботу, яку здійснив Видавничий дім під час підготовки видання.

Потім були цікаві вікторини і тематичні конкурси з нагородженням переможців.

Свято закінчилося, але подробиці відтворення унікальної пам'ятки стануть у пригоді майбутнім репрогрофам, редакторам, книгознавцям, технологам та економістам.

Олександра Морєва