20 квітня  2010 р. у нашому університеті відбулися наукові читання, присвячені 115-й річниці від дня народження видатного конструктора авіадвигунів Героя Соціалістичної Праці, лауреата Державної премії СРСР, академіка АН СРСР О.О.Мікуліна, який у 1912-1914 рр. був студентом КПІ.

Під керівництвом О.О. Мікуліна в Інституті авіаційного моторобудування створено потужний авіаційний двигун АМ-34, яким були оснащені туполєвські літаки АНТ-25, що здійснили перші у світі перельоти через Північний полюс. Мікулінський двигун АМ-38 був встановлений на найкращому штурмовику Другої світової війни Іл-2. Після війни КБ О.О.Мікуліна розробило реактивний двигун АМ-3 для стратегічного бомбардувальника Ту-16, на базі якого пізніше був створений перший у світі пасажирський реактивний лайнер Ту-104.

У читаннях взяли участь наукові спіробітники Державного політехнічного музею, викладачі, студенти і аспіранти ММІ, ФАКС і ряду інших факультетів. На читаннях з науковими доповідями виступили: проректор з наукової роботи НТУУ “КПІ” чл.-кор. НАН України, д.т.н., проф. М.Ю. Ільченко (З виступу на наукових читаннях); зав. каф. ММІ д.т.н., проф. В.А.Тітов; проф. ММІ Ю.М.Кузнєцов; к.т.н., доц. К.Г. Левчук; ст. викладач ФАКС В.В. Борисов. У доповідях було всебічно висвітлено життєвий та творчий шлях О.О. Мікуліна: дитячі роки життя, період навчання в КПІ, московський період,  воєнні і повоєнні роки його діяльності.

В.Янковий

Дата події