Цього року виповнюється 90 років від першого випуску радіоінженерів радіотехнічного факультету КПІ ім. Ігоря Сікорського. Факультет створено на базі заснованої В.В.Огієвським у 1921 році радіолабораторії електротехнічного факультету Київського політехнічного інституту. У 1930 році електротехнічний факультет виділено та реорганізовано в Київський енергетичний інститут, у якому створено радіотехнічний факультет і кафедру радіотехніки. Факультет і кафедру очолив проф. В.В. Огієвський. А вже з 1931 року почався регулярний випуск радіоінженерів.

За 90 років факультет підготував плеяду директорів заводів, керівників, менеджерів різної ланки. Нам є чим пишатися. Звання лауреатів Державних премій СРСР та України було присуджено більше ніж 100 науковцям. На факультеті захищено понад 300 кандидатських і 50 докторських дисертацій. Наукові школи радіотехнічного факультету під керівництвом професорів Ф.Ф. Дубровки, М.І. Прокоф'єва та старшого викладача М.Ю. Омельяненка визнані в усьому світі, про що свідчать численні замовлення з різних країн. Останнім часом набирають обертів дослідження в галузі космічних технологій лабораторії космічних радіотехнічних систем під керівництвом доцента Р.В. Антипенка.

Які ж досягнення факультету за останній рік? Почнемо з головного – зі студентів. Вони є тією рушійною силою, яка тримає викладацький склад у тонусі та заохочує до нових звершень. Карантинні обмеження у зв'язку з пандемією і, як наслідок, нелегкі умови для навчання і саморозвитку студентів – усе це не сприяло нормальній роботі. Та все ж ми задоволені підсумками року. На перший курс прийнято на 11% більше студентів, ніж торік. Студенти РТФ зайняли друге місце на українському етапі Хакатону NASA, а наш випускник Іван Гришко у складі команди виграв сам хакатон! Студент першого курсу Іван Загорулько здобув перемоги в численних міжнародних конкурсах молодих винахідників в Індонезії, Малайзії, Туреччині та інших країнах. Наші студентки-красуні Анна Кушнір та Єлизавета Калініченко перемогли в конкурсі "Насіння майбутнього" від компанії "Хуавей". На різноманітних всеукраїнських та міжнародних конференціях студенти РТФ представили понад 70 доповідей. Усе це – лише частина з досягнень нашої молоді.

На вимогу сучасних тенденцій розвитку інформаційних технологій та у співпраці з нашими стейкголдерами (слід зазначити, що протягом цього року підписано 7 договорів про співпрацю з компаніями-роботодавцями), було створено три абсолютно нові освітні програми. Компанії-партнери протягом року провели більше десяти вебінарів, а також надали лабораторне обладнання для модернізованих курсів "Елементна база", "Основи ПЛІС", "Антенні системи".
Студенти мали можливість пройти практику на сучасних підприємствах-партнерах – "СЕА електронікс Україна", "АСАП-демо". Наші нові партнери стали спонсорами наукових конференцій радіотехнічного факультету та Конкурсу інженерних ідей, який проводився для школярів у рамках профорієнтаційної роботи.

В умовах карантинних обмежень у минулому навчальному році були проведені IV Всеукраїнська конференція студентів та аспірантів "Радіоелектроніка в ХХІ столітті" та ІХ Міжнародна конференція "Радіотехнічні поля, сигнали, апарати та системи". Участь у них узяли більше ніж 250 науковців, причому не лише вітчизняних, але й зарубіжних – з Туреччини, Китаю, Чехії та інших країн. У 2021 році Міжнародна конференція ІСАТТ, традиційним організатором/співорганізатором якої є наш факультет, і яка протягом десятиліть проходить під егідою ІЕЕЕ, була проведена в рамках First Ukrainian Microwave Week (UkrMW) 2020 IEEE. Наші викладачі та студенти зробили на ній близько 15 доповідей на актуальні теми.

Одним із головних пріоритетів нашого факультету є виконання науково-дослідних робіт. Отож упродовж минулого навчального року факультет виконував низку робіт на замовлення наших компаній-партнерів з обсягом фінансування понад три мільйони гривень. 17 співробітників РТФ задіяні у виконанні космічної програми КПІ ім. Ігоря Сікорського. Факультет узяв участь у двох міжнародних профільних виставках. Протягом року наші молоді викладачі захистили дві дисертації – кандидатську і PhD. Молоді доценти Степан Пільтяй та Аліна Шульга стали переможцями конкурсу "Молодий викладач-дослідник".

Отже, нам є чого прагнути, є куди розвиватися. Ми рухаємося вперед, і нам не соромно дивитися в очі нашим студентам і випускникам!

Оксана Захарченко, заступник декана радіотехнічного факультету

Дата події