Ректор КПІ академік НАН України Михайло Згуровський і Надзвичайний і Повноважний Посол Французької Республіки в Україні Етьєн де Понсен підписали оновлену угоду про співпрацю між університетом і дипломатичним представництвом Франції.

Документ було підписано під час візиту Етьєна де Понсена та аташе з питань університетського та наукового співробітництва Алікс де Гассар до КПІ 2 червня. Окрім ректора, з гостями того дня зустрічалися перший проректор академік НАН України Юрій Якименко, проректор з міжнародних зв'язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, координаторка Campus France Ukraine Ольга Хворостянко та інші співробітники КПІ.

Після прибуття до університету очільник дипломатичного представництва Франції в Україні оглянув мурал на стіні корпусу №18, створений відомим французьким художником Nelio. Як наша газета вже писала, розпис створено у квітні ц. р. в межах проєкту "Французька весна в Києві" за ініціативою КПІ спільно з Посольством Франції та Французьким інститутом в Україні. За словами Етьєна де Понсена, створення муралу – це внесок з боку його країни в оновлення кампусу славетного університету КПІ, який має більш ніж 120-річну історію.

Наступне місце, яке відвідали гості, – Науково-технічна бібліотека ім. Г. І. Денисенка КПІ ім. Ігоря Сікорського, де вони, серед іншого, побачили  один із найбільших в Україні маятників Фуко, який використовується для демонстрації добового обертання Землі – така можливість при спостеріганні коливань маятника з довгим підвісом зі значним періодом уперше була відкрита і продемонстрована французьким фізиком Жаном Бернаром Леоном Фуко.

Під час цього візиту відбулося й офіційне відкриття в КПІ офісу відділення Campus France – підрозділу з поширення серед студентства інформації про навчання у вишах Французької Республіки. Офіс розміщено в корпусі №6, про що тепер сповіщає інформаційна табличка на фасаді будівлі.

Завершилася зустріч у залі засідань Адміністративної ради обговоренням перспектив розвитку Українсько-Французького центру та сприяння обмінові українськими і фран­цузькими студентами. До речі, в ньому взяли участь французькі студенти, які проходять наукове стажування в КПІ ім. Ігоря Сікорського. Вони коротко розповіли про свої враження від перебування і навчання в університеті. Про французьких студентів згадав у своєму виступі Михайло Згуровський: "Сьогодні, в нелегкий час пандемії, в КПІ навчаються  четверо студентів із Франції, а більше десяти наших студентів навчаються у Франції". Він також підкреслив, що Українсько-Французький центр – це дуже важливий місток між нашими країнами. 

Етьєн де Понсен і Михайло Згуровський підписали оновлену угоду  про співпрацю між Національним технічним університетом України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" та Посольством Французької  Республіки в Україні. У документі наголошено на бажанні й надалі співпрацювати у сфері розвитку та поглиблення співробітництва між закладами вищої освіти України і Франції, полегшити доступ до інформації щодо вищої освіти та наукових досліджень у Франції українським здобувачам вищої освіти та науковцям, сприяти працевлаштуванню молодих українських спеціалістів – випускників французьких освітніх програм. Згідно з угодою, українська сторона, зокрема, ще й забезпечує закріплення приміщень двох аудиторій на другому поверсі корпусу №6 за Українсько-Французьким центром, призначення координатора цього Центру. Своєю чергою, французька сторона сприятиме забезпеченню матеріально-технічної бази Українсько-Французького центру необхідним обладнанням, іншими витратами, призначенню координатора для поширення інформації про вищу освіту у Франції в рамках співпраці з Campus France.

Дата події