23 травня з новообраними головами студентських рад усіх рівнів, активістами студентського самоврядування та представниками студентської профспілки зустрілися члени Адміністративної ради університету – проректори, директори інститутів, декани факультетів, а також керівники низки структурних підрозділів, представники адміністрації студмістечка та інші співробітники КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Зустріч проходила в Залі Вченої Ради. Розпочалася вона з короткої інформації керуючого справами університету Яни Цимбаленко про структуру і систему управління КПІ. Інформації надзвичайно корисної: система ця є достатньо складною, оскільки університет має понад 200 підрозділів – навчально-наукових, загальноуніверситетських й адміністративних, – тож новоспеченим студентським активістам для налагодження ефективної співпраці з нею слід передусім добре усвідомити, як вона працює.

Затим модератор зустрічі перший проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Юрій Якименко дав слово новому голові Студентської ради університету Данилові Яремчуку. Очільник студентського самоврядування розповів аудиторії про те, які проблеми з точки зору Студради є для КПІ найнагальнішими. Він розбив їх на кілька груп: питання утримання і стану корпусів, вжиття заходів до недобросовісних викладачів, встановлення турнікетів тощо.

По кожній із проблем, що були порушені, аудиторія отримала інформацію з вуст тих керівників, які безпосередньо відповідають за їхнє вирішення. Дуже активну участь у розмові взяли голови Студрад окремих факультетів та інститутів. Питання ставилися безпосередньо до керівників університету. Втім просто в процесі обговорення з’ясувалося, що переважна більшість негараздів, про які говорили активісти, можуть і повинні усуватися на місцях, тобто у відповідних підрозділах. До того ж самих розмов і обурень в соцмережах для того, щоб подолати те, що заважає нормально навчатися і працювати, недостатньо – потрібна активна позиція, інколи письмові звернення, часом – власна ініціатива та й просто праця.

Взагалі, коли питань, які обговорювалися було дуже широким. Розмова вийшла відкритою та відвертою. Отож більшість її учасників зійшлися на тому, що зустріч була корисною, й такі заходи слід зробити регулярними.

Варто зауважити, що мова йшла не лише про проблеми. Голова Ради молодих вчених Олег Білецький, пославшись на власний досвід, зауважив: «У нас в КПІ великий коефіцієнт демократії. Ви будете почуті, і почуті вже зараз. Головне, щоб ви пропонували щось корисне».

Учасникам засідання було запропоновано такий проект рішення зібрання:

1. Впровадити регулярні зустрічі керівників факультетів/інститутів зі студентським активом відповідних підрозділів та гуртожитків.
2. Створити інформаційно-діалогову систему університету для підвищення ефективного управління та оперативного реагування на запити студентів і співробітників.

Ректор університету Михайло Згуровський, який підбивав підсумки зустрічі, запропонував внести до рішення ще один пункт, з яким усі погодилися:

3. Проводити зустрічі студентського активу з керівництвом університету та студмістечка регулярно. Встановити, що зустрічі на рівні факультетів/інститутів мають проводитися щосеместрово, на рівні університету – щосеместрово, але не рідше одного разу на рік.

На фото: перед учасниками засідання виступає ректор університету Михайло Згуровський

Дата події