1 жовтня весь Китай відзначає своє головне державне свято – День утворення  Китайської Народної Республіки. Цього дня в 1949 році на велелюдному мітингу, що зібрався на площі Тяньаньмень у Пекіні, було оголошено про постання нової держави. Урочистості проходять по всій країні та в її іноземних представництвах в усьому світі. З цього дня в Китаї починається один з двох "Золотих тижнів" (другий припадає на Свято весни), коли святкові дні (1–3 жовтня) об'єднуються з вихідними і утворюють разом неробочий тиждень.

Звісно, відзначатиметься це свято і в Києві, в тому числі й у нашому університеті, адже громадяни КНР навчаються в нас на кількох факультетах. Якщо ж зазирнути в історію, можна згадати, що за десятиріччя КПІ підготував тисячі інженерів для цієї країни. Нині зв'язки між КПІ ім. Ігоря Сікорського та університетами, науковими центрами і високотехнологічними компаніями Китаю активно розвиваються і поглиблюються.

 Одним із найяскравіших свідчень таких відносин між університетом і китайськими партнерами є пам'ятник видатному китайському мислителю, педагогу і політичному діячеві Конфуцію, споруджений на площі Знань як дар університету від Посольства Китайської Народної Республіки.

Урочиста церемонія відкриття пам'ятника відбулася в День першокурсника. А Надзвичайний і Повноважний Посол КНР в Україні Ду Вей виступив перед новоспеченими політехніками з промовою, повний текст якої ми друкуємо сьогодні.

 "Шановний ректоре Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" пане Згуровський!

Дорогі гості, Дорогі студенти! Добрий день! Я надзвичайно щасливий брати участь у цьому заході з нагоди Дня першокурсника в Національному технічному університеті України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського". Сьогоднішнє свято посвячення в студенти якраз припадає на 120-ту річницю від дня заснування університету, саме тому цьогорічна подія має ще більш вагоме значення. Щиро вітаю всіх присутніх тут студентів з тим, що відсьогодні ви станете почесними слухачами цього відомого на весь світ славетного закладу вищої освіти.

Щойно на площі Знань ми провели церемонію відкриття пам'ятника визначному давньокитайському мислителю та викладачу Конфуцію. На постаменті викарбуваний відомий вислів Конфуція, який заохочує студентів до навчання: "Той, хто вчиться, але не мислить – втратить себе, той, хто мислить, але не вчиться – занапастить себе". Я хочу подарувати цей вислів усім присутнім; сподіваюсь, що у майбутньому, на шляху оволодіння знаннями ви будете керуватися такими принципами, як старанність у навчанні, вправність в осмисленні, взаємодоповнюваність мислення та навчання, єдність знання і дії. Коли ви почнете своє навчання у цьому чудовому університетському містечку, прошу не забувати, що зовсім недалеко від вас один відомий східний мудрець, проходячи крізь історію, що охоплює 2500 років, уважно спостерігає за вами.

Хочу додати, що майже одночасно з народженням університету "КПІ" інший відомий мислитель та викладач нової епохи Лян Цічао написав твір "Міркування китайського юнака", що справді викликає сильні почуття. У творі автор висунув ідею, що "країна буде мудрою, якщо її молоде покоління буде мудрим, країна буде сильною, якщо її молоде покоління буде сильним". Я хочу подарувати вам ці слова, сподіваючись, що ви зможете увібрати в себе ці знання, розширити свої можливості, досягнути значних успіхів у навчанні, служити своїй країні.

Наостанок  хотів би звернутися до присутніх тут китайських студентів: Сподіваюсь, що ви цінуватимете цей час, будете старанно вчитися, прославляти свою Батьківщину, так що ваша сім'я буде вами пишатися!

Ще раз вітаю всіх першокурсників! Вітаю Національний технічний університет  України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" зі 120-ою річницею!

 Дякую!"

Дата події