У відповідності до вимог законодавства України, зокрема законів України «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини», «Про управління відходами», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про захист прав споживачів», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», в КПІ імені Ігоря Сікорського впроваджена система управління безпечністю харчових продуктів (НАССР).
У структурних підрозділах Центру студентського харчування (ЦСХ) – їдальні корпусів №1 та №31 для студентів і працівників, а також їдальні корпусу №32 для курсантів – впроваджено систему моніторингу та управління харчовими відходами відповідно до положень системи НАССР.
Управління харчовими відходами є критичною точкою контролю системи НАССР, яка забезпечує дотримання високих стандартів безпечності харчування. Згідно з чинним законодавством, харчові відходи відносяться до категорії біовідходів, тобто таких, що підлягають анаеробному або аеробному розкладу (відходи харчових продуктів, харчової промисловості тощо).
Найбільш характерною для діяльності ЦСХ є категорія відходів харчової промисловості, які утворюються під час первинної обробки харчових продуктів згідно з технологічними картами. Відповідно до принципу НАССР «від лану до столу», якість сировини, її зберігання і обробка безпосередньо впливають на рівень відходів та якість кінцевого продукту. Таким чином, зменшення харчових відходів досягається через дотримання встановлених технологічних норм, правил первинної обробки, а також санітарних норм.
За результатами внутрішнього моніторингу у Центрі студентського харчування за 2024 рік зафіксовано наступні обсяги харчових відходів, що утворилися під час обробки продовольчої сировини:
Таблиця 1. Облік харчових відходів у ЦСХ за 2024 рік (у тонах)
№ з/п | Найменування продовольства | Одиниця виміру | Кількість (т) |
1 | Картопля | т | 12,236 |
2 | Капуста | т | 4,283 |
3 | Буряк | т | 1,390 |
4 | Морква | т | 1,919 |
5 | Цибуля | т | 1,229 |
6 | Огірок | т | 0,052 |
7 | Помідори | т | 0,094 |
Разом за ЦСХ | 21,203 |
Усі відходи харчової промисловості вивозяться своєчасно та згідно з договором між ЦСХ та автотранспортним підприємством Університету. Це дозволяє забезпечити виконання вимог НАССР, дотримання санітарних норм і правил, а також сприяє належному екологічному управлінню.
Організація контролю за харчовими відходами є одним із ключових напрямів роботи посадових осіб Центру студентського харчування в межах забезпечення якості, безпечності харчування та сталого розвитку Університету відповідно до Цілей сталого розвитку ООН.