У відповідності до вимог законодавства України, зокрема законів України «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини», «Про управління відходами», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про захист прав споживачів», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», в КПІ імені Ігоря Сікорського впроваджена система управління безпечністю харчових продуктів (НАССР).

У структурних підрозділах Центру студентського харчування (ЦСХ) – їдальні корпусів №1 та №31 для студентів і працівників, а також їдальні корпусу №32 для курсантів – впроваджено систему моніторингу та управління харчовими відходами відповідно до положень системи НАССР.

Управління харчовими відходами є критичною точкою контролю системи НАССР, яка забезпечує дотримання високих стандартів безпечності харчування. Згідно з чинним законодавством, харчові відходи відносяться до категорії біовідходів, тобто таких, що підлягають анаеробному або аеробному розкладу (відходи харчових продуктів, харчової промисловості тощо).

Найбільш характерною для діяльності ЦСХ є категорія відходів харчової промисловості, які утворюються під час первинної обробки харчових продуктів згідно з технологічними картами. Відповідно до принципу НАССР «від лану до столу», якість сировини, її зберігання і обробка безпосередньо впливають на рівень відходів та якість кінцевого продукту. Таким чином, зменшення харчових відходів досягається через дотримання встановлених технологічних норм, правил первинної обробки, а також санітарних норм.

За результатами внутрішнього моніторингу у Центрі студентського харчування за 2024 рік зафіксовано наступні обсяги харчових відходів, що утворилися під час обробки продовольчої сировини:

Таблиця 1. Облік харчових відходів у ЦСХ за 2024 рік (у тонах)

№ з/п Найменування продовольства Одиниця виміру Кількість (т)
1 Картопля т 12,236
2 Капуста т 4,283
3 Буряк т 1,390
4 Морква т 1,919
5 Цибуля т 1,229
6 Огірок т 0,052
7 Помідори т 0,094
Разом за ЦСХ 21,203

Усі відходи харчової промисловості вивозяться своєчасно та згідно з договором між ЦСХ та автотранспортним підприємством Університету. Це дозволяє забезпечити виконання вимог НАССР, дотримання санітарних норм і правил, а також сприяє належному екологічному управлінню.

Організація контролю за харчовими відходами є одним із ключових напрямів роботи посадових осіб Центру студентського харчування в межах забезпечення якості, безпечності харчування та сталого розвитку Університету відповідно до Цілей сталого розвитку ООН.